Ціни на продукти в Україні: що подорожчає та подешевшає у лютому
Насамперед експерти прогнозують різке подорожчання плодоовочевої продукції
Прогноз продуктових цін на лютий: що і під впливом яких факторів може подорожчати/подешевшати в Україні? Із цим питанням видання "Коментарі" звернулося до експертів.
Зростання цін на імпорт стимулює девальвацію гривні
Економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак повідомив, що на лютий із плодоовочевої продукції прогнозується лише зростання цін. Причому майже на всі місцеві позиції.
Він наголошує, що зростання цін на імпорт стимулює девальвацію гривні. Тому імпортні овочі та фрукти також можуть зрости в ціні.
М'ясо не дорожчатиме. Свято закінчилося, попит на нього впав. Люди переїли, що називається
Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко також вважає, що у лютому різко можуть подорожчати тепличні овочі. Відсотків на 30%.
Фрукти, серед яких зараз, враховуючи зиму, багато імпортних також подорожчають, запевняє Олександр Охріменко.
А от м'ясо, на його думку, не дорожчатиме.
Хлібобулочні вироби, на його думку, дорожчати у лютому також не повинні, т.к. виробникам уряд дав змогу купувати дешевий газ. Але є ризики, що, незважаючи на це, ціни на цей вид продукції зростуть на 10-15%. Що-що, а приводи для цього у нас шукати вміють, наголошує експерт.
"Молочка суттєво дорожчати не буде. Її надлишок. Нікуди продавати, – запевняє Олександр Охріменко. – Тож радикальних змін тут не повинно бути".
Раніше експерти для порталу "Коментарі" озвучили економічний прогноз для України на лютий.