Іспанські фермери протестують проти українського зерна: чого вимагають

Фермери в Іспанії закликають ввести мита на зерно з України.

Іспанські фермери зі Спілки профспілок фермерів і тваринників, активно висловлюють своє невдоволення зростаючим імпортом зернових з України. Після протесту перед будівлею Європейського Союзу в Мадриді, 25 вересня вони провели нову акцію у порту Сантандер. Основною вимогою є введення механізмів для захисту фермерів від українського зерна.

Іспанські фермери заявили, що опинились в критичній ситуації через масовий імпорт українських зернових, який у 2023 році був майже 8,4 млн тонн, тоді як за перше півріччя 2024 року склав 6,5 мільйонів тонн.

Аграрії звинувачують Європейську комісію у бездіяльності та вимагають відновлення мит на імпорт української пшениці та кукурудзи, які були скасовані на підтримку України. Через різке збільшення імпорту та зниження цін на зернові, фермери стверджують, що втрачають доходи, а ціни впали на 45% порівняно з травнем 2022 року.

"Фермери не збираються сидіти склавши руки, доки не будуть застосовані захисні положення, а імпортні зернові культури відповідатимуть тим самим умовам, які вони вимагають від нас. Ми продовжимо наші протести, якщо наші прохання будуть проігноровані", – заявив координатор спілки іспанських фермерів Луїс Кортес.

Також іспанські фермери закликали уряд перевірити націнки на корми, які виготовляються з зерна. За їх словами, вартість кормів зросла, тоді як ціни на сировину впали.

"Ми не хочемо продавати дешеві крупи і купувати дорогі корми", - скаржаться іспанські фермери та вимагають надання допомоги від держави.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Болгарія злякалась українських яєць та звернулась до ЄС.

Також "Коментарі" писали, що польські фермери у вересні пригрозили новими протестами через українські товари.