Оренда земельного паю в Україні: вартість та особливості

"Коментарі" вирішили поцікавитися в експерта, де найвища вартість оренди паю на території країни та від чого вона залежить

Ціна за оренду сільгоспземель у 2021 році в Україні зросла майже на 50%, в порівнянні з минулим роком. Про це повідомляє LandLord, з посиланням на земельні аукціони, проведені управліннями Госгеокадастра в різних областях України. Станом на 1 січня 2021 року орендна плата за 1 га приватної землі склала 1,6 тис. гривень, а державної - близько 3,4 тис. гривень за гектар. Однак реальна вартість в різних регіонах України в кілька разів перевищує середню. Де найвища оренда землі - і від чого це залежить? Як зміниться вартість оренди з відкриттям ринку? Видання "Коментарі" поставило ці запитання експерту.

Доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаківська пояснює, що сьогодні на ринку існує кілька видів орендної плати:

"Зокрема, це орендна плата за землі державної і комунальної власності права оренди, які були набуті на земельних аукціонах. Далі, орендна плата за земельні паї, яка офіційно зафіксована у договорах оренди та орендна плата, яка фактично виплачується власникам земельних паїв. Як правило, орендна плата, яка виплачується власникам земель фактично є вищою від того розміру, який зафіксовано у договорах оренди. Причиною тому є так звана "оптимізація" сплати податків. Оскільки з суми орендної плати сплачується податок з доходів фізичних осіб (ПДФО), розмір якого становить 18%. Тому досить часто розмір орендної плати, який фіксується у договорі оренди, є заниженим.

За результатами моніторингових оцінок сьогодні орендна плата за земельні паї в Україні в середньому становить 102 євро/га (3233 грн/га). Приблизно такою ж є і орендна плата за землі державної власності - 3400 грн/га. У таких областях як Черкаська орендна плата коливається від 140 до 200 євро/га (4500-6000 грн/га), Київській - від 75 до 190 євро/га (2400-6000 грн/га), Вінницькій - від 70 до 219 євро/га (2250-7000 грн/га) і т.д.

Таким чином сьогодні орендна плата за сільськогосподарські угіддя в Україні уже є вищою, ніж в деяких країнах ЄС. Зокрема, у Словаччині орендна плата становить 52 євро/га і коливається від 32 до 75 євро/га залежно від краю,

- Латвії та Естонії 64 євро/га,

- Литві - 105 євро/га,

- Чехії - 120 євро/га (від 114 до 189),

- Іспанії - 148 євро/га (від 98 до 244),

- Угорщині - 173 євро/га.

Слід зазначити, що на земельних аукціонах орендна плата досить часто є вищою, ніж за земельні паї. Це в першу чергу пов’язано з тим, що на земельні торги виставляється порівняно невелика кількість угідь, тому рівень конкуренції там часто є досить високим. Є випадки, коли розмір орендної плати доходить до 20% від нормативної грошової оцінки (НГО) і більше. За стартової ціни на право оренди у 8% від НГО.

Варто також зазначити, що сьогодні непоодинокими є випадки, коли землекористувач (орендар) виплачує оренду плату за гектар у розмірі більшому, ніж залишається у його розпорядженні. Для прикладу, за попередніми розрахунками прибуток з одного гектара у 2020 році склав: при вирощуванні пшениці – 178 дол/га, кукурудзи – 107 дол/га. Тобто, це фактично є нижчим від сплаченої орендної плати. Насправді ці питання є досить важливими з точки зору економіки виробництва і прямо впливають на показники ефективності аграрного сектору та його можливості до розширеного відтворення. Загалом економічні відносини мають бути побудовані таким чином, щоб після сплати усіх обов’язкових платежів, включаючи і зобов’язання по орендній платі, у товаровиробника залишались кошти для розширеного відтворення виробництва. Оскільки це прямо впливає на питання економічної і продовольчої безпеки країни".

Раніше "Коментарі" розповідав про переваги та недоліки закону про "інвестиційних нянь".