Головна Новини Бізнес інвестиції Інвестиційні няні від Зеленського: переваги та недоліки закону для земельної галузі
commentss НОВИНИ Всі новини

Інвестиційні няні від Зеленського: переваги та недоліки закону для земельної галузі

Експерти розповіли порталу "Коментарі", наскільки ефективне стимулювання іноземних інвестицій, яке запропонував президент, для земельної галузі України

3 березня 2021, 15:08
Поділіться публікацією:

У лютому президент України Володимир Зеленський підписав закон про "Інвестиційних нянь". Даним законом передбачається надання підтримки з боку держави українським і іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від 20 мільйонів євро. Зокрема надання переважного права землекористування земельними ділянками державної або комунальної власності для реалізації інвестиційних проектів. Які переваги та недоліки закону для земельній галузі та майбутнього ринку землі? Чи зможе цей закон залучити більше реальних інвестицій в галузь? На ці питання "Коментарям" відповіли експерти.

Інвестиційні няні від Зеленського: переваги та недоліки закону для земельної галузі

Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Закон про "Інвестиційних нянь" буде ефективний спільно з програмою "Великої приватизації"

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов впевнений, що закон про "Інвестиційних нянь" спочатку буде ефективно працювати тільки спільно з програмою "Великої приватизації".

"Під час карантину рішенням Верховної Ради приватизація великих об'єктів вартістю понад 250 млн грн (Велика Приватизація) була припинена. Але 4 лютого Рада попередньо відновила роботу програми, що торкнеться прийнятого закону №3760 (про держ. підтримку інвестиційних проектів). Він передбачає надання інвестору контактної особи для полегшення отримання державних пільг", — зазначає Адріан Пантюхов.

Він нагадує, що для інвестицій розміром понад 20 млн євро в проекти, які створять не менше 80 робочих місць, із середньою зарплатою, яка перевищує середню в галузі (регіон) мінімум на 15%, держава надає фінансову підтримку, яка може здійснюватися через такі канали :

— звільнення від сплати податків;

— звільнення від ввізного мита;

— будівництво за кошти державного або місцевого бюджетів коштів суміжній інфраструктури (доріг, засобів зв'язку, і т.д.);

— надання переважного права використання земельних ділянок, з подальшим правом пріоритетного викупу ділянки.

Це надається в облік державної підтримки проекту, яка не може перевищувати 30% від вкладеного інвестором капіталу.

В 2021 році малоймовірний прихід інвесторів у нові проекти

"В 2021-м малоймовірний приплив інвесторів в нові проекти. Продаватися в цьому році будуть об'єкти, які вже були виставлені на продаж. Попередньо, мова йде про Київський Машинобудівний завод, "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" і "Президент Готель", нові земельні ділянки для яких зі зрозумілих причин не потрібні, — пояснює експерт. — Запуск нових проектів поки обмежений складністю логістичних поставок, і уповільненою діловою активністю через карантинні обмеження. Навіть інвестори, яких не бентежать неоднозначні верховенства права, і корупційна складова України, можуть почати "заходити" ближче до кінця 2021 — початку 2022".

На думку Адріана Пантюхова, поки що позначених державних пільг в розмірі 30% від вартості проекту в податкові пільги або надання ділянки досить, щоб підвищити привабливість України в середньостроковій перспективі.

"У законі немає нічого, що могло б поставити під ризик захищеність земельних ділянок населення, — зазначає експерт. — Крім того, позитивний ефект від закону, буде вимірюватися сотнями робочих місць. По-перше, це забезпечить новим інвесторам гарантовану ділянку землі під проект, за вартістю, яка відповідає нормативним оцінками. По-друге, зникне ризик того, що власник землі відмовиться продовжувати контракт довгострокової оренди, і крім того, інвестори придбати ділянку, який для них "орендували" після закінчення терміну оренди ".

Адріан Пантюхов резюмує: "Прийнято важливий законопроект для залучення нових довгих промислових інвестицій в Україну. Він ніяк не зашкодить балансу попиту і пропозиції на новому ринку землі, який спочатку відкриється тільки для фізосіб. В результаті, інвестори почнуть заходити в Україну, адже таким способом — надання "переважного" права на покупку ділянки після закінчення дії договору, де-факто обходиться обмеження на продаж землі юридичними особами в перші кілька років існування ринку землі ".

Інвестиційна активність в світі повернулася на рівень 1975 року
Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає малоефективним стимулювання іноземних інвестицій, яке запропонував Зеленський і підтримала Рада. А вже тим більше під питанням інвестиції "у землю".
"Всі роки незалежності у нас йшла мова про те, що потрібно створити програму стимулювання іноземних інвестицій. Використовувати досвід інших країн, в тому числі РФ, де з середини 90-х підписували відповідні угоди з інвесторами. І лише зараз у нас щось вирішили, запізнившись на роки і вибравши не найкращий момент. Ми бачимо загальносвітові проблеми, пов'язані з пандемією. Інвестиційна активність в світі повернулася на рівень 1975 року. До того ж, Україна точно не розглядається як інвестиційний оазис. Ми залишаємося країною, яку обходять світові фінансові потоки ", — підкреслює Олексій Плотніков.
За словами експерта, виною тому недостатня правозахищеність і величезна корупційність, якими сумно славиться Україна.
"З огляду на це, я не бачу якихось інструментів, які дозволили б залучити серйозні іноземні інвестиції, в тому числі в аграрну галузь, — пояснює Олексій Плотніков. — Тим більше, що в законодавстві щодо ринку землі в даний момент прописана пряма заборона на діяльність іноземців. І це, і інші ризики, і те, що ринок землі ще тільки створюється, правила роботи не до кінця прописані і багатьом незрозумілі, змушує мене скептично ставитися до можливості вливання солідних коштів в українські землі".
Раніше портал "Коментарі" писав, чому, на думку експерта, ринку землі не може бути апріорі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Женя

3 березня 2021, 15:51

Вспомните как у нас инвестиции в зелёной энергетике работают https://kosatka.media/posledstviya-peresmotra-zelenyh-tarifov


Новини