Продаж землі в Україні: чи дозволять купувати іноземцям

Експерти розповіли «Коментарям», що дасть Україні референдум про продаж землі сільгосппризначення іноземцям

Міністр аграрної політики й продовольства України Роман Лещенко запевняє, що референдум з питання продажу землі сільськогосподарського призначення іноземцям буде проведено протягом найближчих трьох років. Експерти оцінили ймовірність цього, а також можливі результати та наслідки такого референдуму.

Чому важливий референдум

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук зазначає, що ВАР повністю підтримує ідею проведення референдуму щодо вступу іноземцями права володіння українськими с/г землями.

"Більш того, саме таку позицію відстоювала ВАР при прийнятті законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення. І ми вважаємо значним досягненням включення даного пункту в закон - як запобіжника відтоку українського земельного банку в іноземні руки", - підкреслює Денис Марчук.

Він вважає, що референдум цілком може відбутися протягом трьох років, як каже аграрний міністр.

"Адже з 2024 року право купувати землі с/г призначення отримують юридичні особи. І Україна в цьому контексті має визначитися щодо іноземних компаній, - пояснює Денис Марчук. - Результати референдуму поки важко прогнозувати. Але за соціологічними опитуваннями, які у вересні-жовтні 2019 року проводила соціологічна група "Рейтинг", 81% українців проти продажу землі іноземцям. Вони виступають за те, щоб самим на ній господарювати. Думаю, така тенденція може зберегтися і на момент проведення референдуму".

Схеми передачі землі іноземцям

Економічного і політичного експерта Тараса Загороднього дивує, що міністр коментує питання призначення референдуму.

"Це більше питання ВР, яка ще повинна затвердити власне закон про референдум, - нагадує він. - Фактично, у нас і так проходить хитра легалізація продажу землі іноземцям. У законі, прийнятому минулого року (і дуже не влаштовує транснаціональні корпорації, які хотіли б все тут скупити дешевше), земля може передаватися в заставу банкам. А власниками ряду банків є іноземці. Тобто, земля і без референдуму може потрапляти їм в руки. Те, що ми зараз бачимо, - просто гра на публіку. Щоб легалізувати дискурс, що земля може купуватися і продаватися".

За словами експерта, у тій же Європі досить багато обмежень на продаж землі.

"У ряді країн ЄС є, наприклад, чіткі обмеження за розміром ділянок, обов'язкове громадянство або посвідка на проживання (наприклад, 10 років). А продаж здійснюється, в першу чергу, або сусідові-фермеру, або місцевій громаді чи церкві", - зазначає Тарас Зогородній.

Він також нагадує, що Конституційний суд України взагалі може скасувати закон, що дозволяє продаж земель сільгосппризначення.

"Швидше за все, відповідне рішення вже готове, але ще не опубліковано, - вважає експерт. - А якщо КСУ визнає цей закон або його певні норми неконституційною, доведеться враховувати зауваження. Фактично - переподавати закон... Що стосується референдуму з продажу землі іноземцям, його, врешті-решт, проведуть, але це чисто номінальна річ. На той час, як його надумають проводити, іноземці де-факто вже будуть володіти українською землею".

Нагадаємо, влітку 2021 року в Україні планують нарешті запустити повноцінний ринок землі. Аграрний експерт Алекс Ліссітса в розмові з "Коментарями" підтвердив, що швидше за все це відбудеться 1 липня, але можливі ускладнення.