У Мінагрополітики пояснили, чому дорожчає м'ясо

За словами міністра Романа Лещенко, вартість м'яса безпосередньо залежить від цін на зернові культури

За час карантину вартість деяких товарів зросла в кілька разів. Окремими ціновими "гойдалками" відзначилася і м'ясна продукція. За словами керівника Міністерства аграрної політики України Романа Лещенко, такі зміни спровоковані коронавірусною ситуацією і підвищенням ціни на зерно.

Як інформує видання "Лівий берег", міністр пояснив, що багато країн інвестували "надлишок" грошей, котрий виник через штучно запущені грошові верстати, у сільськогосподарську сферу. Найбільше фінансів було направлено на виробництво різної сировини і пов'язаних із нею товарів.

Роман Лещенко стверджує, що одним із головних факторів, які "регулюють" вартість м'яса як на українському, так і на світовому ринках, є зернові культури. За словами чиновника, за останній рік вартість тільки форвардів по кукурудзі зросла вдвічі. Зараз за тонну такої продукції виробники просять близько 280 доларів. У 2020 році ця ціна коливалася в районі 140 доларів/тонна.

При цьому, говорить Роман Лещенко, кількість зерна по всьому світу не змінилася. Однак зріс попит і підвищилися спекулятивні настрої на ринку.

Міністр пояснює, що тваринництво завжди було тісно пов'язане із рослинництвом. Відповідно, молочні та м'ясні ринки сьогодні змушені в не дуже здорових темпах намагатися "встигнути" за ростом цін на зернову продукцію.

На думку Лещенка, сьогодні більшості фермерів продовжувати займатися своєю справою — не дуже вигідно. Ціни почали підвищуватися на більшості світових ринків. Чиновник стверджує, що подібна ситуація спостерігається і в Україні, і в сусідніх Польщі чи Росії. Однак вітчизняний ринок відрізняється від загальносвітового тим, що у нас частіше спекулюють на подібних моментах.

Тому підвищення цін на м'ясо Роман Лещенко відносить до однієї з важливих проблем системи внутрішньої торгівлі. На його переконання, в Мінагро відстежують ситуацію і намагаються привести ціни до певного балансу.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як в Україні за останній місяць змінилася цінова політика щодо деяких популярних товарів, а також алкоголю і сигарет.

Також на порталі ви можете дізнатися, вартість якого овоча різко знизилася у нашій країні. Подробиці — в нашому матеріалі.