В Україні дорожчають продукти харчування: експерт назвала основні причини
Зокрема, вплив сезонності призвів до зростання ціни на яйця курячі
Протягом останніх місяців українських споживачів найбільше бентежило зростання цін на соняшникову олію та цукор, які суттєво додавали в ціні. Але зараз вони дещо дешевшають, а ось дорожчають інші продукти харчування. Чому це відбувається, порталу "Коментарі" розповіла аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Світлана Литвин.
Эксперт нагадує, що вересні 2021 року ціна на соняшникову олію та цукор була практично без змін. Цукор навіть знизився на 2%. Так, станом на початок жовтня 1 кг цукру коштує близько 27,60 грн, а соняшникова олія – 68,50 грн за 1 літр. Очікування гарних врожаїв на насіння соняшнику та цукрових буряків дає підстави для стабілізації ціни.
За словами аналітика, для певної категорії товарів є характерним сезонне зростання цін. До таких товарів належать і овочі так званого "борщового набору". Так, протягом вересня 2021 року ціна на капусту білокачанну зросла на 19% до 7,05 грн за кг станом на початок жовтня, ціна буряка – на 14% до 7,30 грн/кг, цибулі – на 12% до 9,05 грн/кг, картоплі – на 9% до 11,45 грн/кг.
Основна причина зростання цін на ці продукти харчування зараз – це закінчення збору їх врожаю та припинення реалізації цієї продукції виробниками безпосередньо "з поля" за більш дешевою ціною. Далі ці овочі переміщуються в склади тривалого зберігання, звідки вони поступово реалізуються до наступного врожаю.
За словами експерта, вплив сезонності призвів до зростання ціни на яйця курячі. Протягом вересня ціна на яйця зросла на 8% і становить близько 35,20 грн за 10 штук. Основна причина зростання – зменшення пропозиції від господарств населення через зниження температури та несучості курей.
Раніше експерти озвучили прогноз цін на продукти в Україні в жовтні.