Які продукти найбільше подорожчали в Україні: аналітики проаналізували ціни за два тижні

Не зупиняють зростання ціни на вершкове масло

Аналітики Українського клубу аграрного бізнесу провели аналіз динаміки продовольчих цін в Україні за минулі два тижні. Фахівці розповіли, які продукти харчування подорожчали найбільше за цей період. Про це повідомляє прес-служба УКАБ у Facebook.

Так, рекордсменом за темпами зростання вартості називають білокачанну капусту, ціна якої за два тижні зросла на 11%. Наразі кілограм овочу можна придбати в середньому за 21,59 гривень. Зазначається, що минулого року аграрії скоротили посівні площі під капусту через низьку ціну продукту 2020-го. Крім того, на зростання вартості вплинуло подорожчання енергоносіїв та фактор сезонності.

У зв'язку із сезонним фактором, а також збільшенням витрат на зберігання продукції за два тижні збільшилися середні ціни на моркву – на 10%, цибулю – на 7%, буряк – на 7% та картоплю – на 5%.

Не зупиняють зростання ціни на вершкове масло. Станом на 3 лютого вартість 200 грамової упаковки становить 54,46 гривень, що на 7% більше, ніж два тижні тому. Цей продукт дорожчає через скорочення виробництва, зростання цін на масло в країнах ЄС, а також подорожчання сировини для його виготовлення.

З початку 2022 року зростає вартість яловичини. За останні два тижні ціна підскочила на 6% – до 205,38 гривень за кілограм. Аналітики зазначили, що в Україні спостерігається зниження обсягів виробництва цього м'яса, за результатами минулого року воно становило 10%.


Раніше у матеріалі порталу "Коментарі" повідомлялося, як зміняться ціни на продукти соціальної значущості в Україні.