Головна Новини Бізнес бюджет Держбюджет-2021: коли Верховна Рада прийме головний фінансовий документ країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Держбюджет-2021: коли Верховна Рада прийме головний фінансовий документ країни

Експерти вважають, що нардепи ще довгий час будуть обговорювати зміни до держбюджету-2021

19 жовтня 2020, 14:46
Поділіться публікацією:

Шанси, що парламент прийме проект держбюджету-2021 у першому читанні до місцевих виборів, а розглядати це питання нардепи збираються завтра, дорівнюють нулю. Сьогодні про це заявив спікер Верховної Ради (ВР) Дмитро Разумков. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чому це сталося і коли буде прийнятий бюджет на наступний рік, якщо цього не встигнуть зробити до 25 жовтня.

Держбюджет-2021: коли Верховна Рада прийме головний фінансовий документ країни

Держбюджет-2021: без шансів у жовтні

Старший аналітик з податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин зазначає, що календарний план передбачає лише одне пленарне засідання ВРУ в жовтні — завтра, 20-го числа. Однак, для розгляду проекту бюджету в залі парламенту, необхідно виконати вимоги Регламенту (частини 4 і 5 статті 156) з підготовки профільним комітетом до 15-го жовтня проекту Постанови ВРУ щодо висновків і пропозицій до проекту бюджету і таблицю пропозицій до нього суб'єктів права законодавчої ініціативи.

"Цього зроблено не було. Таким чином, проект бюджету-2021 за станом на сьогодні не готовий до розгляду ні юридично, ні фактично, — говорить В'ячеслав Черкашин. — І тому, при збереженні поточної ситуації, будь-яка спроба завтрашнього голосування бюджету-2021 першому читанні була б, як мінімум, прямо порушує норму закону. Іншими словами, шанси на прийняття — нікчемні".

Втім, зазначає аналітик, в Україні практика відхилення від законодавчо встановлених термінів розгляду проекту бюджету не є чимось видатним.

"Так робили багато разів в новітній історії. Але, з урахуванням ситуації із захворюваністю на народних обранців і термінами завершення місцевих виборів, доречно говорити про початок — середині листопада, — прогнозує В'ячеслав Черкашин час розгляду держбюджету-2021. — Головними змінами стануть розмір дефіциту (під тиском зовнішніх кредиторів), що спричинить перегляд (в сторону зменшення) витрат бюджету. Не забуваємо і пропозицій Рахункової палати за наявності резервів в доході бюджетів, що, можливо, призведе до переоцінки розмірів доходів бюджету. Ну і традиційно, депутатський корпус підготує масу пропозицій до проекту".

Держбюджет-2021 та плани парламенту

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що навіть без сьогоднішнього анонсу від Разумкова, не було шансів прийняти головний фінансовий документ в першому читанні до місцевих виборів.

"Засідання Ради 20-го, як відомо на цей момент, буде присвячено зверненням президента Володимира Зеленського (з посланням про внутрішній і зовнішній стан в Україні). Зрозуміло, що прийматимуть щось щодо протидії поширення COVID-19. Але не проект держбюджету. Могли б спробувати провести позачергову сесію. Але 21-22 у монобільшості, як писав Олександр Дубинський зі "Слуги народу", заплановано виїзний захід на Донбасі. Де вони вже точно навряд чи будуть голосувати за бюджет. Залишається п'ятниця, 23-те ", — зазначає експерт.

Але прийняти бюджет в п'ятницю можна хіба що без обговорення. А проект головного фінансового документа країни явно нормативний акт не того калібру, який може пройти парламент без дебатів, впевнений Юрій Гаврилечко. Він також вважає, що раніше листопада-грудня бюджет ми точно не отримаємо.

Розгляд держбюджету-2021 затягнеться

Експерт Українського інституту політики (УІП) Микола Спиридонов впевнений, що бюджет і не хотіли приймати до виборів у першому читанні.

"Адже там багато непопулярних норм, в тому числі урізання субсидій майже на 3 млрд грн. На практиці це означає, що багато субсидії не отримають. Плюс, прописано посилення силовиків. Такий проект бюджету балів під вибори точно б не додав", — пояснює експерт УІП.

Він нагадує, що Разумков анонсував початок розгляду проекту держбюджету в першому читанні 3 листопада.

"Але це тільки початок розгляду. Зрозуміло, що він затягнеться. Судячи з усього, в цьому році буде затримка з прийняттям бюджету-2021. Зараз нарікають на ковід, мовляв, багато нардепів захворіли. Але, скоріше, це пов'язано з виборами — не хочуть дражнити виборця, — пояснює Микола Спиридонов. — У першому читанні, думаю, документ все ж таки приймуть у першій половині листопада. А в цілому — швидше "під ялинку", як у нас уже бувало ".

Експерт вважає, що якщо зміни до бюджету і будуть, то — не в кращу сторону.

"Прогнозую урізання фінансування науки, соціальних моментів. Можуть змінювати те, що "посоромилися" перед виборами. А ось силовий апарат (особливо поліцейські структури, навіть без армії), буде зжирати все більше коштів. У підсумку все виглядає, ніби ми будуємо щось схоже на поліцейську державу", — говорить експерт УІП.

Раніше "Коментарі" писали, скільки грошей з бюджету витрачають на маски та антисептики для нардепів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини