Головна Новини Бізнес бюджет Наявність коаліції у парламенті: про що свідчать результати голосування за Держбюджет-2022
commentss НОВИНИ Всі новини

Наявність коаліції у парламенті: про що свідчать результати голосування за Держбюджет-2022

Зокрема, фракція "Європейська Солідарність" розкритикувала проєкт бюджету і проголосувала "проти"

20 жовтня 2021, 16:38
Поділіться публікацією:

Верховна Рада в першому читанні ухвалила бюджет на 2022 рік. "За" проголосували 264 нардепи.

Наявність коаліції у парламенті: про що свідчать результати голосування за Держбюджет-2022

Наявність коаліції в парламенті: про що свідчать результати голосування за Держбюджет-2022 - фото з відкритих джерел

Зі змістом самого документа ще належить розібратися. Поки ж цікаво — про що говорять результати голосування? Як позиція тих, хто був "за", так і тих, хто висловився проти. Чи можна говорити про нові союзи в Раді?

Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Зараз "Слуга народу" рідко може самостійно дати мінімально необхідні 226 голосів

Політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров зазначає, що голосування за проєкт держбюджету ще раз підтвердило: нова конфігурація більшості виглядає сьогодні не так, як спочатку.

"Два роки тому, коли почала працювати Рада цього скликання, була власне монобільшість, у якої на все вистачало голосів. Адже "слуги" завели в парламент близько 250 нардепів. Зараз же "Слуга народу" рідко може самостійно дати мінімально необхідні 226 голосів. Через "антипартійних", як вони зараз всередині іменуються, елементів, що мають свою точку зору на ті чи інші питання. Ось і цього разу "слуги" знайшли всього 223 голоси. Але на допомогу прийшли мажоритарники з інших політсил. Особливо слід відзначити одностайність позафракційних депутатів (11 "за", майже в повному складі). Ну і традиційно в унісон підкинули голоси депутатські групи "Довіра" (16) і "За майбутнє" (12). Не секрет, що підставою для подібної співпраці є т.зв. фонди соціально-економічного розвитку для округів. І можливість квот в місцевих і центральних органах влади", — пояснює експерт.

На його думку, така конфігурація оновленого парламентської більшості, швидше за все, збережеться.

"Відмова давати голоси за бюджет з боку" Європейської солідарності"- також оформлення  контуру "коаліції" у вигляді головної опозиції. А ось "Батьківщина" поки у своєрідному режимі очікування. Два голоси "за" (Мейдіч і Яценко, які обиралися за мажоритарними округами) залишає поле для торгів із владою ", — резюмує експерт.

У бюджеті є цікаві статті, за які депутати голосуватимуть в будь-якому випадку. Особливо це стосується мажоритарників, хоча до цього мають стосунок і списковики

На думку політичного консультанта Олександра Вербицького, судячи з розподілу голосів, сьогодні можна говорити про наявність в парламенті Коаліції ("Слуга Народу", "Довіра", "За Майбутнє", позафракційні, ситуативно — "Батьківщина").

"Це вже не секрет. Як не секрет і те, що народні депутати відчувають тягу до олігархів (наприклад, група "За Майбутнє") підтримує тих, хто з олігархами "безкомпромісно" бореться, аж до зняття з посади свого першого номера списку (ситуація зі "Слугою народу" і тепер уже ексспікером Разумковим). Ну, а "Батьківщина" в цій зв'язці — скоріше ситуативний партнер. Втім, як і завжди, при будь-якій владі, починаючи з 2003 року, в різних конфігураціях", — зазначає експерт.

Коментуючи деякі моменти законопроєкту, Олександр Вербицький звернув увагу на те, що мінімальна пенсія, яку припускають збільшити до 79,55 у.о. не дотягне до мінімального рівня пенсійного забезпечення 2013 року (110 доларів США). І це за зростання цін на продукти й послуги у кілька разів!

"Потрібно розуміти й те, що у бюджеті є цікаві статті, за які депутати голосуватимуть в будь-якому випадку. Особливо це стосується мажоритарників, хоча до цього мають стосунок і списковики. Йдеться, наприклад, про 1 млрд грн, що направляються на програму "Питна вода України" та інші програми. Наприклад — 4 млрд грн на реалізацію державних інвестиційних програм. Найцікавіше у бюджеті криється в Додатках і формулюваннях, а не в його статтях (витрати-доходи). Саме за результатом врахування інтересів кожного (кожного боку, фракції і персони, аж до підрядників, виконавців і навіть планованих результатів) буде вироблено підсумкове голосування. А нинішнє — технічне, як показник готовності до діалогу між усіма, хто зацікавлений в процесі розподілу та участі в бюджетних програмах", — пояснює політичний консультант.

Олександр Вербицький акцентує на намірі Кабміну додатково отримати до 50 млрд грн від розширення бази оподаткування. У тому числі коштом тих чи інших моментів, пов'язаних із землею.

"Хочу лише зазначити, що такі кроки (т.зв." ресурсний "законопроєкт № 5600) можуть стати бомбою уповільненої дії для цієї влади й не тільки", — попереджає експерт.

Також на порталі "Коментарі" — у Зеленського різкий обвал рейтингу: експерти розповіли, чи гряде буря на Банковій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини