Метінвест завершив найбільший екологічний проект в історії України

Масштабна екологічна модернізація агломераційної фабрики ММК імені Ілліча тривала більше семи років, та сьогодні проект завершений. Вартість реконструкції склала більше 160 млн доларів

Труби більше не димлять

До останнього часу на аглофабрику припадало 80% всіх викидів підприємства і до 40% викидів пилу в Маріуполі. Сьогодні жодна труба аглофабрики не димить. А рівень викидів приведений до європейських стандартів.

Після поетапного введення в експлуатацію всіх нових фільтрів викиди пилу знизяться на 90%, викиди сірки — на 46%.

В цілому ж, завдяки проекту реконструкції очисних споруд аглофабрики, викиди пилу в Маріуполі скоротяться на третину.

Головним постачальником устаткування і технологій виступила італійська компанія Termokimik Corporation. Генеральний підрядник проекту — "Метінвест-Інжиніринг".

"Цим проектом ми вчергове довели, що вміємо тримати слово. За останні роки нам випало чимало випробувань, але ми продовжували крок за кроком модернізувати обладнання аглофабрики, вкладаючи в нього чималі кошти, бо знали, як це важливо для жителів Маріуполя. Ні криза, ні коронавірус не завадили нам виконати реконструкцію в обіцяні терміни. Я вдячний всім, хто працював над цією без перебільшення історичної модернізацією всі ці роки. Тепер аглофабрика на комбінаті імені Ілліча не тільки найбільша в Європі, але ще і найбільш екологічна і сучасна", — зазначив Генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.


Як працює система очищення?

Технічне рішення проекту передбачає створення складної двоступеневої системи очищення газів.

Перший ступінь — грубе очищення від пилу із допомогою сучасних циклонів Hurriclone. Вони вловлюють великі частки пилу, щоб повторно використовувати їх у виробництві.

Другий ступінь — доочищення газу від пилу і з'єднань сірки в потужних рукавних фільтрах, що дозволяють знизити викиди пилу більш ніж в десять разів.

"Нормативи передбачали рівень викидів пилу аглофабрики до 300 мг / куб. м, а наші газоочищувачі зараз забезпечують 15-20 мг / куб. м при встановлених українським законодавством 50 мг / куб. м", — пояснює керівник проекту модернізації аглофабрики Андрій Панченко.

Фахівці компанії "Метінвест-Інжиніринг" поетапно збудували комплекси двоступеневої очищення аглогазів від зон спікання і охолодження всіх 12 агломашин.


Сучасна система газоочищення на аглофабриці вже працює. Водночас в зоні охолодження аглокорпус №1 тривають роботи з модернізації електрофільтрів "Спейк" і монтажу двох рукавних фільтрів, які завершаться в 2021 році. Це додаткові зобов'язання, які взяв на себе комбінат.

"Ми завершуємо проект тривалістю більше семи років — один з найважливіших в сучасній історії підприємства. Аглофабрика дійсно гостро потребувала модернізації та в Групі Метінвест прийняли своєчасне рішення. Зниження екологічного навантаження — одне з пріоритетних завдань, яке перед нами ставить Метінвест. Але найголовніше, що такі непрості завдання завжди підкріплені фінансами і фахівцями. Сьогодні труби аглофабрики більше не димлять. Наша наступна мета — доменний переділ, і ми також її обов'язково виконаємо", — стверджує Генеральний директор ММК імені Ілліча Тарас Шевченко.


Італійці і коронавірус

Історія реконструкції аглофабрики, як історія України, сповнена різними подіями і несподіваними поворотами.

Коли проект вже вийшов на фінішну пряму, в світі вибухнула пандемія коронавірусу. Під час пусконалагоджувальних робіт фахівці Termokimik Corporation повинні були встановити програмне забезпечення, а також провести холодну і гарячу прокрутку обладнання аспіраційної системи. Але Міністерство закордонних справ відкликало всіх закордонних фахівців, які працюють в Україні, і на початку весни італійці змушені були спішно покинути країну. Італійський уряд оголосив жорсткий карантин і закрив офіси промислових компаній, включаючи Termokimik.

До середини літа вірус трохи вщух, і послаблення карантину таки дозволило поставити крапку в модернізації аглофабрики. Італійські фахівці повернулися в Україну, щоб закінчити налагодження устаткування і завершити проект в обіцяні жителям Маріуполя терміни.


Хроніки реконструкції

Велике будівництво на комбінаті імені Ілліча тривала п'ять з половиною років. Весь цей час команда з українців та італійців працювала над модернізацією обладнання на діючому виробництві. Монтаж циклонів і рукавних фільтрів — конструкцій вагою сотні тонн — проводили в рекордно короткі терміни. У всьому світі зараз не будують настільки масштабних систем газоочищення на аглофабриках. І все для того, щоб жодна з п'яти труб аглофабрики не затьмарювала маріупольське небо.


Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Метінвест вклав в охорону праці понад 100 млн доларів.