ОККО і Куюн ведуть масштабну кампанію проти конкурентів на паливному ринку - ЗМІ

У журналістському розслідуванні повідомили, як можуть бути пов'язані ОККО і експерт Сергій Куюн

У журналістському розслідуванні "Особливий погляд" заявили, що нібито учасники паливного ринку ОККО, WOG та SOCAR запустили масштабну кампанію з дискредитації конкурентів і витрачають на ці цілі мільйони гривень.

За даними журналістів, на відміну від інших учасників ринку, компанії нібито хочуть отримувати до 11 грн чистої маржі з кожного літра палива, тоді як як іншим мережам для роботи і розвитку досить 3,5 грн.

У програмі "Особливий погляд" заявили, що для інформаційних атак на конкурентів ОККО з партнерами нібито може використовуватися експертна організація "Консалтингова група А-95" Сергія Куюна.

Як приклад журналісти вказують на дослідження якості палива на АЗС мережі БРСМ, Motto і SUN OIL, яке у програмі називають сумнівним. Профільні експерти кажуть, що можливі підтасовування і маніпуляції фактами.

"Коли на камеру бачать, хто відбирає, як відбирають, як пломбують, як складаються протоколи. То це об'єктивно. Ви не можете підмінити, тому що лабораторія цю пломбу потім зчитує і вносить до свого акту. Коли відібрано незрозуміло як, незрозуміло ким, незрозумілим способом і в незрозумілий час, а потім лабораторія виписує вам протоколи, довіри до таких протоколів немає"- говорить голова Союзу споживачів України Олег Цвілик.

Про ознаки можливої картельної змови говорить колишня уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

"Весь світовий досвід, світова практика в антимонопольній сфері свідчать про те, що саме такі професійні асоціації зазвичай і виступають таким майданчиком для змов. АМКУ приходив із перевіркою в нафтогазову асоціацію, але, на жаль, з боку працівників асоціації, в тому числі керівника, відбувалися перешкоди АМКУ у її проведенні. Так, співробітникам АМКУ не було надано доступ до персональних комп'ютерів, телефонів, листування", - зазначила експерт.

У сюжеті програми "Особливий погляд" зазначається, що Куюн нібито може отримувати зарплату від компанії ОККО та її партнерів.

Журналісти "Особливого погляду" посилаються на дані, оприлюднені в мережі. Повідомляється, що у 2019 році на рахунки компанії Куюна "А-95" нібито могло надійти 4,2 млн грн, з яких 1,4 млн - нібито від АТ "Концерн Галнафтогаз" (мережа ОККО).

За даними журналістів, у 2020 році загальна сума надходжень могла скласти 4,6 млн грн, а від АТ "Концерн Галнафтогаз" - майже 1,30 млн грн. У відео програми "Особливий погляд" стверджується, що Нафтогазова асоціація України нібито може платити по 400 тис. грн щомісяця на рахунок ПП Куюн.

Як заявив голова Антикорупційної спільноти України Роман Лаврів, Сергій Куюн, "Консалтингова група А-95", Неля Привалова і Нафтогазова асоціація нібито можуть "відпрацьовувати гонорар" від ОККО.

Раніше повідомлялося, що одночасне зростання цін на бензин в мережах SOCAR, WOG і ОККО свідчить про картельну змову трьох лідерів паливного ринку України. Таку заяву зробила колишня уповноважена АМКУ.