Головна Новини Бізнес фінанси Ціни на бензин злетіли через домовленості ОККО, WOG та SOCAR: Загребельська розповіла, що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на бензин злетіли через домовленості ОККО, WOG та SOCAR: Загребельська розповіла, що сталося

Агія Загребельська розповіла про особливості формування цін на паливо в Україні

17 травня 2021, 17:26 comments2971
Поділіться публікацією:








Одночасне зростання цін на бензин в мережах SOCAR, WOG і ОККО говорить про картельну змову трьох лідерів паливного ринку України. Про це заявила колишня уповноважена АМКУ Агія Загребельська, йдеться в журналістському розслідуванні "Особливий погляд".

Ціни на бензин злетіли через домовленості ОККО, WOG та SOCAR: Загребельська розповіла, що сталося

Агія Загребельського про змову ОККО, WOG та SOCAR

"Для чого компанії входять в картельну змову?... Якщо компанії починають конкурувати між собою за ціною, то відповідно зменшується маржинальність. Завжди учасникам ринку набагато вигідніше домовитися між собою про певну ціну, яку вони тримають і тоді їх маржинальність залишається досить високою і необхідний обсяг вони між собою ділять і все одно продають", — пояснює Загребельська.

Відзначимо, вартість бензину А95 в мережах АЗС ОККО, WOG та SOCAR становить 31,99 грн за літр, що вище середньої по ринку на більш як 2,5 грн. Експерти відзначають, що з кожного літра пального мережі мають до 11 грн чистого прибутку. Крім того, ці три компанії, на думку екс-уповноваженої АМКУ, намагаються диктувати таку націнку всім іншим станціям АЗС.

"У них різні джерела поставок, у них різна плата, різна логістика і такого не повинно бути, але ми таке спостерігаємо. Антимонопольний комітет постійно звертає на це увагу ... 16-й, 17-й, 19-й або 18-й також були штрафи. Щонайменше, 3 рази тільки з 15-го року Антимонопольний комітет уже накладав штрафи. Близько п'яти разів Антимонопольний комітет давав рекомендації. Штрафи накладаються в основному на лідерів ринку — це компанії SOCAR, це компанії WOG, це компанії ОККО, що працюють під брендом. Це такі 3 цінові лідери", — каже Агія Загребельська.


На її думку, факт картельної змови підтверджує реакція цих трьох мереж АЗС на рішення Кабміну ввести держрегулювання цін на паливо — на період дії карантину уряд встановив граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива (не вище 7 грн / літр) і бензину (не вище 5 грн / літр).

Загребельського звертає увагу на те, що у відповідь на таку ініціативу ОККО, WOG та SOCAR з 15 травня вони синхронно призупинили продаж преміального дизельного палива і бензину.

Ціни на бензин злетіли через домовленості ОККО, WOG та SOCAR: Загребельська розповіла, що сталося - фото 2

Нагадаємо, експерт прокоментував ціни на бензин і дизельне паливо в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Александр

18 травня 2021, 11:47

А что кроме этих троих ни кто топливом не торгует? Если у них дорого то купят в другом месте. Это закон рынка, а вот регулировать цены это как раз и ведёт к повышению цены.


Новини