Головна Новини Бізнес фінанси Експерт прокоментував ціни на бензин і дизельне паливо в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт прокоментував ціни на бензин і дизельне паливо в Україні

Спеціаліст оцінив для порталу "Коментарі" прийняття Кабміном нової редакції постанови №1236 від 9 грудня 2020 року

15 травня 2021, 20:20 comments1047
Поділіться публікацією:

Уряд України ухвалив нову редакцію постанови №1236 від 9 грудня 2020 року. Згідно з нею, на період дії карантину будуть встановлені граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного палива (не вище 7 грн / літр) і бензину (не вище 5 грн / літр). Згідно з розрахунками, середня ціна дизельного палива на травень з урахуванням граничної націнки має становити 27,89 грн / л, бензину — 30,22 грн / л.

Експерт прокоментував ціни на бензин і дизельне паливо в Україні

Експерт розповів, що буде з цінами на бензин і дизельне паливо в Україні - фото з відкритих джерел

Спеціаліст із держполітики в ПЕК, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев відзначає, що у ряду учасників ринку діють дивні програми лояльності.

"У їх рамках клієнтам, які мають картки певних мереж, надаються знижки в розмірі до 5 грн під час покупки кожного літра палива. Пояснити такі значні знижки — близько 15%, складно. Точно так само не ясно, чому деякі українські заправки пропонують бензин А-95 -Евро5, за цінами, які відрізняються на 8 грн ", — зазначає Геннадій Рябцев.

За його словами, раніше, коли в Україні дозволяли реалізацію нижчих екологічних класів (Евро3, Евро4), таку велику різницю в ціні бензину можна було пояснити кращими екологічними і експлуатаційними характеристиками. Але сьогодні приріст таких характеристик не настільки значний, щоб додавати "зайві" 5 грн до ціни палива.

"Такі питання неодноразово ставилися трейдерам представниками Антимонопольного комітету і незалежними експертами. Але чіткої відповіді так і не почули. Не виключено, що нинішнє рішення Кабміну спрямоване якраз на врегулювання даної ситуації. Хоч, звичайно, до того, як це намагається зробити уряд, є також багато питань ", — резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, як за місяць подорожчали продукти в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини