Головна Новини Бізнес новини компаній Перезапуск «Електросталі» посилить дефіцит брухту в Україні, необхідно обмежувати експорт - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Перезапуск «Електросталі» посилить дефіцит брухту в Україні, необхідно обмежувати експорт - експерти

Для повноцінної роботи заводу потрібно близько 50-60 тис. т металобрухту на місяць, - Ігор Гужва

30 листопада 2021, 13:14
Поділіться публікацією:

Купівля та перезапуск електрометалургійного заводу "Електросталь" у Кураховому найбільшою в Україні ломозаготівельною компанією "Укрмет" призведе до збільшення дефіциту металобрухту на українському ринку. Тому для стабілізації роботи металургійної галузі уряду необхідно обмежити експорт брухту.

Перезапуск «Електросталі» посилить дефіцит брухту в Україні, необхідно обмежувати експорт - експерти

Металобрухт. Фото з відкритих джерел

Про це йдеться у статті Бізнес-порталу UAprom "Продаж "Електросталі": чому українським металургам загрожує дефіцит металобрухту". За інформацією видання, донецький бізнесмен Ігор Андрєєв наприкінці осені 2021 року продав "Електросталь" компанії "Укрмет", яка тривалий час простоювала.

"Для повноцінної роботи заводу потрібно близько 50-60 тис. т металобрухту на місяць, — повідомив керівник аналітичного центру CMD-Ukraine Ігор Гужва. — У річній проєкції ми виходимо на цифру в 1,1-1,2 млн т (разом з експортом). Такого додаткового обсягу на українському ринку немає".

За даними Асоціації "Укрметалургпром", два роки поспіль ломозбір в Україні оновлював антирекорд: у 2019 році він склав 3,1 млн т, у 2020-му – 2,9 млн т. У 2021 році ситуація із заготівлею брухту стабілізувалася, 10 місяців вона становила 3,2 млн т.

"Але українські металурги це абсолютно не відчули, оскільки більшу частину приросту ломозбору "з'їв" експорт сировини до Туреччини та Придністров'я. За підсумками січня-жовтня експорт металобрухту злетів у 15,5 раза до 0,5 млн. т. Це рекордний показник за останні кілька років. Тому єдиний спосіб зберегти працюючими всі метпідприємства України та перезапустити "Електросталь" — це обмежити експорт металобрухту", — упевнений І.Гужва.

Володимир Головко, керівник Центру політичного аналізу, зазначає ще й "зовнішню" загрозу для українських металургів. "17 листопада ЄС запровадив фактично ручне управління забороною експорту брухту, виходячи з екологічних міркувань. Росія з січня піднімає експортне мито до загороджувального рівня. Тому метзаводи Туреччини ще агресивніше заходитимуть в Україну і забиратимуть металобрухт. Таким чином цілком реально, що взимку (на додаток до енергетичної кризи) ми отримаємо кризу ще й у металургійному комплексі", — припускає він.

Видання нагадує, що "Укрметалургпром" з літа неодноразово звертався до уряду України із закликом запровадити заборону на експорт металобрухту. "Проте чиновники так і не змогли ухвалити рішення. У результаті металурги напередодні важкого зимового періоду змушені працювати фактично з коліс, без стратегічних запасів. Але наступного року метпідприємствам знадобиться більше брухту, і якщо відтік сировини не зупинити, низці заводів доведеться зупинятися", — пишуть журналісти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини