Головна Новини Бізнес новини компаній "Справа полтавських ГЕС": у Баканова виник конфлікт інтересів на грунті бізнесу його дружини, - джерело ОГП
commentss НОВИНИ Всі новини

"Справа полтавських ГЕС": у Баканова виник конфлікт інтересів на грунті бізнесу його дружини, - джерело ОГП

Джерело з Офісу генерального прокурора вказало на конфлікт інтересів у справі про полтавські ГЕС

14 липня 2020, 14:16
Поділіться публікацією:

Генеральна прокуратура України зареєструвала кримінальне провадження за фактом фінансування тероризму у відношенні одразу кількох енергетичних підприємств українського бізнесмена Ігоря Тинного. Про це він заявив на своїй сторінці в Facebook, спростувавши будь-яку причетність до подібних звинувачень. Як повідомило джерело в ОГП, розслідування веде СБУ, у керівника якого в цьому виробництві простежується прямий конфлікт інтересів через колишній сімейний бізнес.

"Справа полтавських ГЕС": у Баканова виник конфлікт інтересів на грунті бізнесу його дружини, - джерело ОГП

Інформацію про наявність реального конфлікту інтересів, за словами співрозмовника, дійсно поки складно спростувати і довести зворотне. І процесуальний керівник зазначеного кримінального виробництва скоріше за все буде змушений робити рішення про зміну органу досудового розслідування.

"Там є питання. Їх складно спростувати. Компанії (Тинного, — ред.) проти яких відкрито провадження, сьогодні є орендарями ГЕС. І ці ГЕС раніше експлуатували фірми, що належали до близького оточення чинного голови СБУ", — констатував співрозмовник.

Він уточнив, що "Екоінвест" і "Енерготек" належали дружині Івана Баканова.

"Це теж відкрита інформація. А сама історія дуже давня. В той час, глава СБУ в "Енерготеці" працював юристом, що значно ускладнює розуміння об'єктивності сьогоднішньої ситуації", — розповів співробітник ОГП.

Зазначимо, що згідно з даними УП, компанії "Екоінвест" і "Енерготек" самі були фігурантами кримінального виробництва СБУ, а їх договори на оренду полтавських ГЕС суди визнали недійсними. Збиток держави від діяльності цих фірм слідчі тоді встановили в розмірі близько 4 млн грн.

"Ситуація ускладнюється ще тим, що компанії ("Екоинвест" і "Енерготек", — ред.) кілька років поспіль активно намагалися повернути ГЕС під свій вплив в судах. Але там все програно. То були наміри і конкретні дії з боку колишніх власників проти компаній Тинного. А сьогодні кримінальна справа СБУ виглядає як спроба продовження війни, щоб отримати якийсь реванш. Тому тут або прокурор буде вимагати зміни досудового органу, або ОГП буде подавати заяву в НАПК з тим, щоб перевірити і встановити ступінь можливого конфлікту інтересів", — припустив співрозмовник.

Сам Тинний вважає, що кримінальне переслідування його компаній і блокування їх роботи шляхом написання з боку СБУ десятків запитів, ніщо інше, як спроба глави правоохоронного відомства "звести особисті рахунки".

Про ймовірний конфлікт інтересів у цій скандальної історії вже кажуть депутати. За словами Ярослава Юрчишина, НАПК зобов'язана втрутитися самостійно, не чекаючи заяв і клопотань.

Нагадаємо, в кінці грудня минулого року, журналісти "Наші гроші" з'ясували, що фірма, якою володів партнер сім'ї Баканова, отримала під забудову 30 гектарів заводу "АТЕК" у Святошинському районі столиці. Мова про фірму "Діосестейт". Вона отримала землю шляхом набуття права власності на будівлі, розташовані на них. При цьому, більшість будівель колишнього заводу "АТЕК" давно зруйновані. У травні 2018 року засновником "Діоснстейла" був Анатолій Новіков, який з 2006 року був також одним із власників компанії ТОВ "Екоенерджі". Нею Баканов особисто керував з 2007 по 2010 рік. А засновник цієї фірми Олександр Бєляєв доводиться чоловіком рідної сестри дружини голови СБУ.

Як повідомлялося, у кабінеті Баканова знайшли прослушку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини