Головна Новини Бізнес економіка Ціни на АЗС України: як може подорожчати бензин і дизпаливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на АЗС України: як може подорожчати бензин і дизпаливо

Експерт назвав чинники, які впливають на ціни палива

12 лютого 2021, 23:57 comments1650
Поділіться публікацією:

В Україні з листопада по лютий бензин подорожчав на 2,56 грн / л, а дизельне паливо — 2,65 грн / л. Про це в бесіді з виданням "Коментарі" розповів експерт ринку нафтопродуктів, генеральний директор ТД "SunOil" (мережа АЗС) Леонід Косянчук.

Ціни на АЗС України: як може подорожчати бензин і дизпаливо

Фото з відкритих джерел

Подорожчання моторних палив почалося з середини листопада, говорить експерт. Якщо врахувати, що ціни на нафтопродукти в роздробі залежать від цін зовнішнього ринку і курсу НБУ, то причина їх зростання носить економічно обгрунтований характер, на відміну, наприклад, від цін на газ, тепло і електрику.

"Справді: з середини листопада по 11 лютого 2021 року вартість бензину зросла на 143 $ / тн, а дизельного палива — на 166 $ / тн. Відповідно, оптовий сегмент відреагував адекватно і ціни за цей період також зросли з 25 450 грн / тн до 30 990 грн / тн на бензин і з 20 020 грн / тн до 24 900 грн / тн на ДТ. Це відповідає подорожчанню палива на АЗС на 4,1 грн / л по бензину і на 4,02 грн / л по ДТ", — розповів Косянчук.

Фактичне ж подорожчання моторних палив у роздробі склало 2,56 грн / л на бензин і 2,65 грн / л на ДТ. Таким чином, за словами експерта, створюється резерв для подорожчання ще, як мінімум на 1,4 -1,5 грн / л.

"Звичайно що не всі оператори в період мінімального споживання будуть підвищувати ціни аж до верхньої межі: це негативно позначиться на рівні продажів, які в грудні-січні-лютому і без того мінімальні, — додав Косянчук. — Не секрет, що в цей час і без цього понад 60% АЗС України змушені вже третій місяць працювати на межі прибутковості, а то і зовсім — в "мінус"".

Експерт зазначає, що всі попередні роки ціни зовнішнього ринку в цей період суттєво знижувалися, а в цьому році — картина зворотна, не дивлячись не карантинні обмеження та локдауни по всій Європі. При цьому слід врахувати, що динаміка зовнішнього ринку не передбачає якихось оптимістичних очікувань.

Нагадаємо, сьогодні в Україні знову подорожчав бензин. Ціни піднялися на 10-50 копійок за літр.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

vvv

13 лютого 2021, 17:08

Секс на одну ночь - без денег и отношений, это реально. Тысячи женщин хотят просто потрахаться (многие замужем). Все фото реальные, просто лайкай и сам увидишь что будет;), пользуйся ----- http://srt.vg/vpoiske


Новини