Чи вигідно вкладати гроші в покупку землі - експерт

Ринок землі запрацює в липні 2021 року

З першого липня цього року в Україні відкриється ринок землі. У зв'язку з цим з'явиться новий вид нерухомості, яку зможуть купувати і продавати фізичні особи, - земля сільськогосподарського призначення.

Така реформа розглядається багатьма як ще одна можливість вигідних інвестицій. Чи варто купувати землю та чи принесуть такі інвестиції вигоду, повідомив глава аналітичного відділу компанії "EasyBusiness" Дмитро Лівч під час прес-конференції "Дорожня карта земельної реформи в Україні. Розвиток економіки". На його думку, українських землевласників можуть очікувати зростання ціни на землю.

"Наші розрахунки показують, що протягом наступних 10 років ціна на землю може вирости до 4-4,5 тис. доларів за гектар, в порівнянні з нинішнім показником нормативної грошової оцінки, який становить в середньому 1-1,2 тис. доларів за гектар. Також буде рости вартість оренди", підкреслив Дмитро Лівч.

За даними аналітичного центру "EasyBusiness", протягом 10 років ціна на земельні ділянки в Україні може зрости в 4 рази. Цей прогноз базувався на вивченні ринків землі в інших країнах. Особливу увагу при дослідженні приділяли Польщі, оскільки Україна частково перейняла модель цієї країни.

Проте, щоб зрозуміти, чи варто купувати землю, варто ознайомитися з цінами на неї. Зробити це можна на сайті Держгеокадастру, де є довідник нормативної грошової оцінки земель по областях і населеним пунктам.

Варто зазначити, що сьогодні ціни на сільськогосподарську землю абсолютно різні. В одному регіоні можна купити гектар землі за 200 доларів, в іншому - за 20 тисяч. Вартість залежить від багатьох чинників: від розташування ділянки та її рельєфу, складу грунту і багатьох інших факторів.

Також сайт "Коментарі" повідомляє, що стало відомо, які продукти подорожчають у березні. Деталі читайте в нашому матеріалі.