Ціни на продукти зміняться: стало відомо, коли і що подешевшає

На ціни істотно вплине сезонний фактор

За словами економіста Богдана Кушнірука, вже наприкінці весни в Україні почнеться зниження вартості деяких продуктів харчування. Зокрема, знизиться ціна на яйця, м'ясо і молоко. Про це експерт сказав в ефірі програми "Сьогодні Ввечері" на телеканалі "Україна 24".

За словами фахівця, нині зростання цін на паливо автоматично призводить до збільшення вартості інших сировинних товарів.

"Факт зростання цін на паливо відбиває загальне зростання цін на товари. А якщо врахувати те, що ми підвищили мінімальну зарплату, то все це провокує зростання цін", - розповів економіст.

Нагадаємо, що за даними Асоціації "М'ясної галузі", закупівельні ціни з 29 березня по 4 квітня складуть 38-39 грн/кг живої ваги свині. Таким чином вже незабаром може подешевшати свинина. Також повідомляється, що вартість живих свиней із наступного тижня, ймовірно, зменшиться на 1 грн/кг. Минулого тижня переробники заявили, що поставлені в неконкурентні умови з тіньовим ринком.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що деякі експерти вважають, що ціни на продукти харчування в Україні можна ефективно регулювати за допомогою аграрного фонду. Президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса прокоментував таку думку для порталу "Коментарі" і розповів, що можна зробити, щоб такий механізм міг ефективно функціонувати.

Експерт підкреслив, що аграрний фонд і створювався для того, щоб шляхом згладжування цінових коливань давати цінову підтримку сільгоспвиробникам. Зворотною стороною цієї медалі є можливість проводити товарні інтервенції - реалізовувати продукцію на ринку в момент зростання цін для їхнього згладжування.