Головна Новини Бізнес економіка Ціни на продукти в Україні: що може змінити аграрний фонд
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на продукти в Україні: що може змінити аграрний фонд

Експерт розповів, що може зробити держава для регулювання цін на продукти

25 березня 2021, 14:54
Поділіться публікацією:

Деякі експерти вважають, що ціни на харчові продукти в Україні можна ефективно регулювати за допомогою аграрного фонду. Президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса прокоментував таку думку для порталу "Коментарі" та розповів, що можна зробити, аби такий механізм міг ефективно функціонувати.

Ціни на продукти в Україні: що може змінити аграрний фонд

Ціни на продукти. Фото: ТАСС

Так, експерт підкреслює, що історично аграрний фонд і створювався для того, щоб через згладжування цінових коливань давати цінову підтримку сільгоспвиробникам. Зворотною стороною цієї медалі є можливість проводити товарні інтервенції – реалізовувати продукцію на ринку в момент зростання цін для їх згладжування.

"Значною мірою, цей інструмент був скопійований із досвіду ЄС, де інтервенції достатньо широко практикувались 5-10 років тому. Однак в ЄС, по-перше, інтервенції застосовувались  в поєднанні з експортними субсидіями. По-друге, навіть ЄС вже відійшов від практики інтервенцій, адже вважається, що цей інструмент дорого коштує платникам податків, через необхідність нести витрати на зберігання, а також згадувані експортні субсидії. До того ж в ЄС схильні поступово дрейфувати в бік аграрної політики, що меншою мірою викривлює ринкові сигнали. Іншими словами, якщо ціна на певний вид продукції не відшкодовує витрат на виробництва, то не слід інтервенціями штучно підтримувати прибутковість і тим самим мультиплікувати необхідність підтримки на майбутнє", – говорить Алекс Ліссітса.

По певних видах продукції (зокрема молочної продукції тривалого зберігання) залишився інструмент часткової компенсації вартості зберігання продукції, щоб не змушувати продавати її в період цінових мінімумів, зазначає Ліссітса. Також, за його словами, існують програми постачання молочної продукції або фруктів до шкіл, що розширює можливості збуту для фермерів.

"Повертаючись до інтервенцій, якщо на європейський досвід накласти традиційну українську корупцію, то результати такої роботи спрогнозувати не важко. Недаремно ДСБУ Аграрний фонд знаходиться в стані "клінічної смерті", а основні активи виведені на ПАТ "Аграрний фонд". Мабуть варто придивитись до досвіду США, де малозабезпеченим верствам населення видаються продовольчі талони (і ніхто цього не соромиться робити). В такий спосіб продовольством забезпечуються ті, хто дійсно цього потребує, а не той, хто має можливості купувати за ринковими цінами. Це мінімізує витрати платників податків", – говорить експерт.

Нагадаємо, на Україну накочує одне подорожчання за іншим. Злетіли ціни на продукти, зростають тарифи — і це все на тлі зростання безробіття і локдаунів. "Коментарі" дізналися в експертів, чому відбувається подорожчання — і чи буде воно тривати. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини