Головна Новини Бізнес економіка Ціни стрибають: що подорожчало найбільше в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни стрибають: що подорожчало найбільше в Україні

Ціни в Україні стрімко зростають: інфляція досягла 7,5% у серпні

сьогодні, 16:31
Поділіться публікацією:

Цього року в Україні спостерігається різке зростання цін, особливо на їжу. В серпні інфляція сягнула 7,5% порівняно з минулим роком. За інформацією від Національного банку України, основною причиною цього є дорожчання продуктів харчування через меншу кількість доступних продуктів, що сталося через суху погоду.

Ціни стрибають: що подорожчало найбільше в Україні

Ціни в Україні стрімко зростають

Витрати на виробництво також зросли — ціни на сировину, енергію та зарплати піднялися, що збільшує вартість готових продуктів. Водночас, ціни на пальне у серпні зросли повільніше, завдяки наявності достатньої кількості пального та зниженню цін на нафту.

Одяг та взуття в Україні подешевшали через збільшену конкуренцію між місцевими та імпортними виробниками. В той же час, вартість послуг зросла через збільшення виробничих витрат.

Ціни на алкоголь та тютюн знижуються повільніше через активні заходи проти нелегального ринку. Також зросли ціни на ліки та медичні товари, що частково пов'язано з коливаннями валютного курсу.

Раніше “Коментарі” писали, що ціни на яблука в Україні стрімко зросли, досягнувши найвищих показників за останні 7 років. Садівники продають яблука по 15-22 грн/кг ($0,36-0,53/кг), що в середньому на 23% дорожче, ніж минулого тижня. Основними причинами подорожчання є скорочення пропозиції осінніх сортів, збільшення попиту та зберігання фруктів через настання холодів.

Читайте також на порталі “Коментарі” — Національний банк України трохи більше ніж рік тому відмовився від фіксованого офіційного курсу гривні до долара. У результаті після того, як національну валюту відпустили фактично у "вільне плавання", долар подорожчав щодо гривні майже на 13%. Як передає портал "Коментарі", голова НБУ Андрій Пишний у Facebook пояснив, чому так сталося.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини