Головна Новини Бізнес економіка Чого чекати Україні від МВФ: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого чекати Україні від МВФ: думки експертів

Експерти дали прогноз на наступний рік щодо співпраці України та МВФ

21 грудня 2020, 10:09
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що Україна очікує отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду за програмою Stand-by уже на початку 2021 року. А президент України Володимир Зеленський повідомив, що місія МВФ за першим перегляду програми Stand-by почнеться 21-23 грудня. Чого чекати (і чи чекати) Україна від МВФ в новому році і що МВФ може отримати від України на заміну розповіли українські експерти.

Чого чекати Україні від МВФ: думки експертів

"Вимоги не змінюються роками"

Політолог аналітичного центру Інпол Микита Трачук вважає, що Україні від МВФ варто чекати того, чого Фонд від нас вимагав і раніше. Тільки — гірше.

"Вимоги не змінюються роками. Попри те, що кожна програма опрацьовується під кожну конкретну країну і під кожен конкретний кейс, суть залишається тією ж. А саме — скорочення соціальних витрат, то, що кредитори називають "оптимізацією економіки". На практиці це призводить до зубожіння населення, скорочення витрат на соціальну сферу, приватизації держпідприємств (їх фактичного руйнування і т.д.). Так МВФ працює десятки років по всьому світу", — зазначає експерт.

Він пропонує згадати недавнє інтерв'ю Володимира Зеленського The New York Times, де глава української держави окремо пройшовся по темі МВФ. Заявив, що ми виконуємо всі програми західних кредиторів. Навіть ті, які не були виконані раніше.

"Як приклад президент України привів прийняття закону про відкриття ринку землі, антиколомойський (банківський) закон. Тобто, Зеленський хвалиться тим, що виконав вимоги, які не наважився виконати навіть Порошенко, — зазначає Микита Трачук. — І в цьому ключі, мені здається, слід розглядати інтерв'ю як в певному сенсі реверанс Зеленського в бік західних партнерів. Воно покликане показати Заходу, що ми ще хочемо грошей. І готові заради них на багато що. Думаю, у 2021 році продовжиться та ж лінія ... Але у мене язик не повертається назвати це співпрацею. Швидше — закабалення нас з боку МВФ. Будуть нові транші. Заходу не зацікавлений, щоб у нас був дефолт. Підтримуватимуть нас на мінімальному пайку, не дозволяючи фінансово та економічно розвалитися. Але і не даючи належним чином розвиватися".

На думку представника Інпол, нас чекає підвищення тарифів, бюджетне скорочення соцсфери, продовження "оптимізації економіки".

"Простіше кажучи — урізання всього, що можна урізати, на догоду транснаціональним корпораціям, міжнародного (багато в чому спекулятивному) капіталу. Нашу нинішню владу я оцінюю як абсолютно компрадорську, яка відстоює не інтереси України, а інтереси західних фінансових інституцій. А тому мій прогноз на 2021 рік — песимістичний, — підкреслює Микита Трачук. — Хоч кредити, повторю, нам дадуть. Але ми просто наберемося заліземо в нові борги, щоб віддати старі".

"Україна повинна підтверджувати реформи"

Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач вважає, що фактично МВФ вже дав Україні сигнал про розморожування співпраці.

"Непрямим підтвердженням цього було також отримання Україною 620 млн євро від Євросоюзу та 300 млн від Світового банку, — пояснює експерт. — Однак говорити про розширення співпраці вигідно, в першу чергу, самій Україні, можна буде  тільки після підтвердження нашою країною обіцяних реформ. В першу чергу — судової".

Також, на думку Андрія Длігача, важлива реалізація взятих Україною зобов'язань щодо недопущення повернення ПриватБанку колишнім власникам і збереженню і розвитку антикорупційних інституцій.

Як повідомляв портал "Коментарі", Денис Шмигаль розповів коли Україна отримає транш МВФ. За словами прем'єра, для отримання фінансування від МВФ Україна виконала 4 вимоги з десяти заявлених. Ще 6 знаходяться, з випередженням, в роботі. Тому, в МВФ немає претензій до роботи уряду. Це підтвердила й остання розмова президента Володимира Зеленського з главою МВФ Крісталіною Георгієвою.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини