Як в Україні виробники продуктів харчування обманюють покупців - експерт

У більшості випадків покупець не зможе зрозуміти, що перед ним продукт зовсім не з тим складом, що заявлений на упаковці

Останнім часом на продовольчому ринку України стало все більше фальсифікованих продуктів. Про це заявила Ніна Кальдій, заступник директора Центру незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ", пише AgroNews.

Так, за словами Кальдій, багато несумлінні виробники користуються тим, що для чималої кількості покупців найважливішу роль грає ціна на продукт, а вже потім його склад і якість. У зв'язку з тим, що ціни на сировину ростуть, доводиться робити вище вартість самого продукту. Виробники намагаються хоч якось стримувати ціни.

Експерт також відзначила, що на великій кількості продукції виробники намагаються заощадити. І це стосується не тільки "економ" товарів, а й тих, що відносяться до середнього цінового сегмента. Тобто, замінюючи деякі компоненти, що входять до складу, на найдешевші замінники. Однак далеко не всі вказують це в складі на упаковці. Ніна Кальдій також зазначила, що набагато простіше підмінити оригінальні інгредієнти на дешеві замінники в тих продуктах, які є багатокомпонентними.

Наприклад, у вершковому маслі не може міститися соя, пальмові олії та інші подібні добавки. Та ж історія з шоколадом. Якщо доданий або замінений хоча б один компонент, продукт повинен вже називатися по-іншому. Є продукти, в яких заміна компонентів неприпустима.

Але якщо мова йде, наприклад, про ковбасні вироби, то в складі має бути зазначено, що в продукті містяться рослинні добавки. Деякі виробники пишуть на сосисках або сардельки, що це м'ясо-рослинні продукти. Тобто, покупцю відразу зрозуміло, що в складі велику кількість рослинних добавок. Таким чином покупець зможе сам вирішити, чи потрібен йому такий товар або ж немає. Однак великий відсоток виробників не вважають за потрібне вказувати подібні "дрібниці" в складі продукту, тим самим обманюючи покупця. Ціни на такі товари, відповідно, нижче також ніхто не робить.

Нагадаємо, раніше сайт "Коментарі" повідомляв читачам про те, що хліб в українських магазинах може бути небезпечним: пекар розповів чому. Також сайт інформував про те, чому дорожчає свинина і молочні продукти - відповідь експерта.