Головна Новини Бізнес економіка Чому дорожчає свинина та молочні продукти - відповідь експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому дорожчає свинина та молочні продукти - відповідь експерта

Запобігти подальшому зростанню цін можна за допомогою зниження ставки податку на додану вартість

19 лютого 2021, 07:00 comments4045
Поділіться публікацією:

В Україні триває тенденція до зростання цін на продукти харчування. Зокрема, на свинину та молочні продукти. Чому це відбувається, "Коментарям" розповів заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук.

Чому дорожчає свинина та молочні продукти - відповідь експерта

Чому дорожчає свинина та молочні продукти - фото з відкритих джерел

За словами фахівця, ціни на свинину зросли незначно, однак очікувати подальшого зростання цін не варто. Експерт вважає, що подорожчання м'яса пов'язане з кризою в галузі свинарства, яка почалася у 2020 році:

"Трохи зросла і вартість свинини — з 100-120 гривень за кг до 130 гривень за кг. Разом з тим, вітчизняні свинарі переживають кризу, яка почалася ще минулого року. Закупівельні ціни на свинину в живій вазі на внутрішньому ринку впали. Це пов'язано з тим, що на ринку з'явилося багато імпортної свинини. Але серйозного зростання цін на свинину навряд чи варто очікувати. Потрібно звертати увагу і на платоспроможність українців ", — говорить експерт.

Він також зазначив і подорожчання молочних продуктів, які відбувається в результаті дефіциту сировини:

"Також в Україні через брак сировини дорожчають молочні продукти. Торік наша країна вперше стала нетто-імпортером молочної продукції (коли імпорт молочки переважив експорт). Причиною браку сировини стало стрімке скорочення поголів'я худоби в промисловому секторі, який забезпечує понад 80% надходжень молока на переробку. Так, того року Україна щомісяця втрачала 1,5-2 тис. голів худоби", — продовжує фахівець.

Фахівець також зазначає, що запобігти подальшому зростанню цін можна за допомогою зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) з 20% до 14% на соціально значущі продукти — молоко і молочні продукти.

Раніше "Коментарі" розповідали, що в Україні значно зросли ціни на цукор.







Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини