Головна Новини Бізнес економіка Експерти вкрай критично оцінюють можливе прем'єрство міністра економіки Любченка - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти вкрай критично оцінюють можливе прем'єрство міністра економіки Любченка - ЗМІ

Фахівці вважають, що політика Любченка може привести до зростання цін, девальвацію і відсутності інвестицій

26 серпня 2021, 15:32
Поділіться публікацією:

Економічна стратегія розвитку України, яку пропонує країні перший віце-прем'єр-міністр і міністр економіки Олексій Любченко, може привести до збільшення дефіциту бюджету, зростання цін, відтоку інвестицій і нового витка економічної кризи. Таку думку висловлюють експерти, позиції яких зібрало видання "Дело". У матеріалі журналісти зробили огляд коментарів, які провідні економісти дали щодо програмних статей Любченка. Останнього вважають одним з можливих претендентів на крісло прем'єр-міністра.

Експерти вкрай критично оцінюють можливе прем'єрство міністра економіки Любченка - ЗМІ

Олексій Любченко - фото з відкритих джерел

Видання наводить основні тези позицій міністра: "Любченко хоче друкувати гроші, роздавати їх обраним галузям економіки (міфічним "точкам зростання"), заплющувати очі на споживчу інфляцію (зростання цін для населення) і девальвацію (здешевлення гривні та подорожчання імпортних товарів) до появи стійких темпів економічного розвитку на рівні 4-5% ВВП.

Крім того, пропонується також стимулювати імпортозаміщення, а також збільшувати зайнятість ( "створювати робочі місця" — замість того, щоб створювати умови для розвитку підприємництва) ".

Старший економіст Case Ukraine Володимир Дубровський, якого цитує видання, підкреслює, що "економічна політика за рецептами" теорії залежності "(її суть — бідним країнам невигідно торгувати з багатими, а потрібно розвивати внутрішній ринок за рахунок імпортозаміщення (з жорстким протекціонізмом) і фіскально- монетарної експансії) — рівно те, що пропонує Любченко — привела Латинську Америку до боргової кризи 80-х років і коштувала цим країнам кількох "втрачених десятиліть" з і гіперінфляціями, і наступними за ними військовими диктатурами".

"Саме така економічна політика з подачі совкових академіків привела Україну до катастрофи 1992-1993 років, коли наша країна поставила рекорд інфляції серед всіх невоюющих країн світу. У вогні "політики економічного зростання" згорів не тільки ВВП, а й заощадження простих громадян ", — додав він.

За думку екс-першого заступника міністра економіки, керівника з політичних питань Київської школи економіки (КШЕ) Павла Кухти, ініціативи Любченка можуть змусити уряд збільшувати дефіцит бюджету мінімум з нинішніх 3% до 4% ВВП. 1% — це додатково близько 40 млрд грн. Перший віце-прем'єр пропонує пом'якшити монетарну політику з прив'язкою до стимулювання економічного розвитку, а не до інфляції.

"Тобто фактично пропонується друкувати гроші і терпіти високу інфляцію і, можливо, девальвацію. Це буде підривати довіру до нашої грошової одиниці і економіки як інвесторів, так і звичайних наших громадян. За таких умов ні зовнішні, ні внутрішні інвестиції не підуть в Україну — вони вже зараз не йдуть саме через відсутність впевненості в збереженні своїх грошей і можливості надійно заробляти ", — зазначив Кухта.

"Надруковані гривні використовують для покупки імпорту (в окремих випадках їх просто виводять за кордон в офшори), і це збільшує попит на валюту, послаблює курс гривні. Ослаблення курсу, в свою чергу, знову провокує зростання цін", — підтверджує заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко.

За думку виконавчого директора Case Ukraine Дмитра Боярчука, пропозиції Любченка з накачування економіки грошима годяться виключно для реанімації критично хворих економік, а не для досягнення системного зростання і розвитку.

"Зараз світова економіка тримається на великій кількості допінгу у вигляді дармових грошей. Доларів, євро та інших резервних валют надрукували стільки, що навіть таку відсталу і проблемну економіку, як наша, легко кредитують на світовому ринку. Але гроші нам дають в борг не тому, що ми настільки класні, просто цих грошей нікуди дівати. Ось і дають "кому не попадя". Зате світова економіка не росте ", — зазначив він.

За словами Боярчука, таку політику світові лідери будуть вести не довше 2022 року:

"До 2023-го року гроші більше не будуть такими дешевими як вода", — констатує економіст.

Найбільш жорсткій критиці експерти піддають ідеї економічного ізоляціонізму і імпортозаміщення:

"На внутрішньому ринку, та ще й захищеному від імпорту, невимогливому покупцеві можна продати що завгодно, не доведеться лізти зі шкіри геть, догоджаючи покупцеві. Як в старі добрі радянські часи ... Ну і, звичайно, "каламутити схеми" куди простіше — всі свої ... ", — пояснює Дубровський.

"Єдине, що в реальності може досягти така" політика економічного зростання ", — це створити тимчасовий бум, який закінчиться болючим, якщо не катастрофічним, спадом, інфляцією і зубожінням. ... Але граблі ваблять з однієї причини: ті самі виробники згаданих Любченком нібито конкурентоспроможних вітчизняних товарів, місце яких на вітчизняному ринку за дивним непорозуміння займає імпорт, як вогню бояться справжнього конкурентного відбору, тому що прекрасно усвідомлюють свій неминучий програш справжнім підприємцям ", — резюмує Володимир Дубровський.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини