"Енергоатом" планує скасувати продаж пільгової електроенергії для населення в 2021 році

Чинний механізм, який передбачає продаж половини виробленого продукту атомною електростанцією за ціною 1 коп. за кВт-год, передбачався урядом як тимчасовий захід, термін якого закінчується 31 грудня 2020 року

НАЕК "Енергоатом" представила Міністерству енергетики фінансовий план на 2021 рік, деякі його деталі були опубліковані на сайті відомства.

Так, стало відомо, що НАЕК пропонує Міненерго скасувати покладений на нього обов'язок з продажу електроенергії для потреб населення.

Як повідомляє прес-служба компанії, в майбутньому році "Енергоатом" планує реалізувати весь вироблений продукт. План підприємства прогнозує продаж електроенергії на всіх ринкових сегментах практично на 70 відсотків більше, ніж в поточному 2020 році і отримати дохід в сумі 78,04 млрд грн, що на 31,38 млрд грн більше показника на 2020 рік.

"Збільшення чистого фінансового результату діяльності компанії у 2021 році дозволить виконати всі ключові фінансові ковенанти, які є обов'язковою умовою фінансування інвестиційних програм в міжнародних фінустановах", - йдеться в повідомленні "Енергоатому".

Компанія відзначає, що кардинально збільшивши доходи, також планується отримати прибуток від операційної діяльності за показником EBITDA в розмірі, який перевищує дохід цього року в три рази, а саме - 32,67 млрд грн.

Отриманий прибуток планується інвестувати на реалізацію основних проектів, вкласти в будівництво та оновлення стратегічних об'єктів.

Також в прес-службі компанії підкреслили, що план бюджету на майбутній рік підготовлений, виходячи з моделі фінансового ПСО і з умовою продажу 100% продукції в усіх сегментах ринку електроенергії.

Крім того, підприємство нагадує, що чинний механізм ПСО, який зокрема, передбачає продаж половини виробленого продукту атомною електростанцією держпідприємству "Гарантований покупець" за ціною 1 коп. за кВт-год, передбачався урядом як тимчасовий захід, термін якого закінчується 31 грудня 2020 року.

Також з плану видно, що закладений бюджет на погашення податків на 70 відсотків вище за показник 2020 року. На соціальний розвиток компанії та міст-партнерів АЕС планується 859,5 млн грн, що на 175,8 млн грн більше, ніж у цьому році.

Раніше "Коментарі" писали про те, що уряд встановив гарантії для беззбиткової діяльності "Енергоатома".