Головна Новини Бізнес економіка Німеччина дозволила будівництво «Північного потоку-2» у своїх водах: як можна зупинити СП-2
commentss НОВИНИ Всі новини

Німеччина дозволила будівництво «Північного потоку-2» у своїх водах: як можна зупинити СП-2

Експерти розповіли, що може стати причиною зупинки "Північного потоку-2"

18 січня 2021, 14:58
Поділіться публікацією:

Німецьке Федеральне відомство по судноплавству і гідрографії (BSH) видало дозвіл на будівництво трубопроводу "Північний потік-2" в водах ФРН до кінця травня. Тобто, Німеччина продовжує робити максимум для того, щоб СП-2 відбувся. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, які шанси на те, що "Північний потік-2" добудують в нинішньому році і чи можна ще зупинити будівництво.

Німеччина дозволила будівництво «Північного потоку-2» у своїх водах: як можна зупинити СП-2

Північний потік-2. Фото: Д. Романюк/Comments.ua

Чому будівництво "Північного потоку-2" затягнулося

Експерт-міжнародник, глава правління неурядової організації "Майдан закордонних справ" Олег Білоколос підкреслює, що "Газпром" є давнім інструментом Росії у вирішенні масштабних геополітичних завдань. Проте, зазначає він, є підстави вважати, що цей інструмент останнім часом став явно барахлити, а доцільність його мега-проектів — викликає все більше запитань.

"Так, магістральний газопровід з Росії до Німеччини через Балтійське море, відомий під назвою "Північний потік-2", повинні були побудувати ще у 2019 році, — нагадує Олег Білоколос. — Цього не сталося. Більш того, СП-2 зіткнувся з трьома серйозними проблемами. Перша полягала в необхідності знайти трубоукладальника для завершення будівництва (є підстави вважати, що російське судно-укладальник не має всього необхідного обладнання). Друга проблема — пошук компанії, яка може надати страховку, оскільки серйозні гравці на ринку побоюються негативної реакції з боку США. Згідно з недавніми повідомленнями ЗМІ, швейцарська компанія Zurich Insurance Group має намір припинити надавати послуги зі страхування робіт, що стосуються будівництва газопроводу "Північний потік-2". Таке рішення прийнято в компанії "через загрозу подальших санкцій США щодо проекту". Третьою проблемою є сертифікація газопроводу. У пресі повідомлялося, що норвезька компанія-сертифікатор Det Norske Veritas — Germanischer Lloyd (DNV GL) раннє відмовилася співпрацювати з "Північним потоком-2" під загрозою американських санкцій".

Крім того, через пандемію і зниження рівня споживання, на європейському ринку газу вже існує значний надлишок пропозиції газу, зазначає експерт.

"В останні рік-два істотним чинником стали й регулярні поставки в Європу скрапленого природного газу (СПГ) з США. Так що перспективи у амбітного геополітичного російського проекту СП-2 явно не райдужні", — вважає Олег Білоколос.

"Північний потік-2" залишається полем економічної битви

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко акцентує, що сьогодні будівництво "Північного потоку-2" продовжує залишатися полем економічної битви з геополітичним відтінком.

"Не дивлячись на виграшне рішення BSH, ініціатори будівництва газопроводу отримали удар у відповідь відмовою швейцарської страхової компанії, що супроводжувала проект, — зазначає експерт. — Це яскравий приклад того, що про спокійну добудову та запуск в експлуатацію годі й мріяти. Проте, як на мене, прогнози про запуск СП-2 до кінця року цілком можуть бути реалізовані. Хоч більш реалістичним варіантом була б перша половина 2022 року".

На думку Ігоря Чаленка, протидія будівництву несе основне завдання змусити вкласти в проект додаткове фінансування в мільярди доларів. А також — до кінця знищити репутацію проекту, зробивши його максимально токсичним.

"Не варто забувати і про відсутність можливості "Газпрому" використовувати потужності на 100%. Тобто, замість 55 млрд кубометрів газу на рік буде доступно лише 27,5 млрд через вимоги європейської газової директиви. Проте, нікуди не поділося бажання Німеччини перетворити себе в головний газовий хаб ЄС, а також забезпечити прямий імпорт з РФ, — каже експерт. — Навіть з тактичними втратами добудова СП-2 несе для своїх акціонерів стратегічний потенціал. Який, втім, може так і залишитися теорією".

Ігор Чаленко нагадує, що США постійно посилюють санкційний тиск на підрядників проекту. Так, в прийнятому оборонному бюджеті Штатів на цей рік прописані, зокрема, нові санкції проти СП-2.

"Хоча, — зазначає керівник Центру аналізу та стратегій, — вже йдуть сигнали про можливе припинення відповідних санкцій. Але лише за умови зупинки будівництва — для можливості ведення переговорів. На такі умови, я впевнений, акціонери проекту не підуть. Крім США вплинути на швидкість будівництва проекту може посилення європейської політики диверсифікації поставок природного газу, розвиток частки СПГ".

Нагадаємо, навколо будівництва "Північного потоку-2" продовжують кипіти пристрасті: США посилили санкції, прийнявши новий оборонний бюджет, а Німеччина намагається ці санкції обійти. Експерти розповіли "Коментарям", чи є ще шанс зупинити "Північний потік-2".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини