Головна Новини Бізнес економіка Гетманцев розповів, яка частина української економіки перебуває в тіні
commentss НОВИНИ Всі новини

Гетманцев розповів, яка частина української економіки перебуває в тіні

Нардеп назвав кроки, які допоможуть змінити ситуацію

24 лютого 2021, 11:55
Поділіться публікацією:

Близько 50% української економіки на сьогодні перебуває в тіні. Про це заявив в інтерв’ю виданню "Коментарі" голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Слуга Народу" Данило Гетманцев.

Гетманцев розповів, яка частина української економіки перебуває в тіні

Фото з відкритих джерел

За словами Гетманцева, точну цифру не знає ніхто. На те вона й тіньова економіка, що її важко порахувати. Але якщо порівняти цифри щодо "білих" — фіскалізованих операцій — з загальним обсягом споживання в нашій державі, то виходить десь до половини економіки, яка на сьогодні перебуває в тіні.

"Є різні підрахунки – від 30 до 60 відсотків. Я схиляюся до половини, але, в будь-якому випадку, і 30% — надто великий обсяг, аби ми розраховували на суспільний, державний розвиток за умови збереження такого рівня тіньової економіки", — каже нардеп.

Рішенням проблеми є детінізація. Досягти її можна кількома кроками.

По-перше, заявив Гетманцев, це фіскалізація — нульовий цикл будь-якої детінізації.

Друге – антиофшорне законодавство. Його прийнято, тепер необхідно впровадити, щоби не дати можливості великому і середньому бізнесу ухилятися від оподаткування з використанням низько податкових юрисдикцій.

Третій величезний напрям – це детінізація окремих галузей. І таких величезна кількість, каже нардеп.

"Безперечно, це сільське господарство. Так, ВВП України втрачає 2 млрд доларів щороку через шахраїв, які купують зерно за готівку та експортують його за кордон. Це "чорний оборот" зернових у нашій державі, це втрачені податки, — розповідає Гетманцев. — Далі – алкогольна галузь. Десь близько 10 млрд грн недоотримує бюджет унаслідок того, що перебуває в тіні як виробництво, так і реалізація алкоголю. Можна просто вбити у пошуку в Google "горілка тетрапак" і ви побачите, яким чином це працює. Так можна замовити додому на будь-яке відділення горілку, яка є контрафактною, без сплати акцизу. Сюди ж – бурштинова галузь, гральний бізнес, тютюн, торгівля, контрабанда одягу… За що не візьмешся… Детінізація, я вважаю для себе, для комітету фінансів у Раді, який я очолюю, для Міністерства фінансів сьогодні – завдання номер один".

Нагадаємо, Гетманцев розповів, чи очікувати українцям коливань курсу валют.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини