Інфляція сповільниться, а зарплати зростуть: які прогнози НБУ для економіки

НБУ погіршило прогноз росту економічних показників на поточний рік

За прогнозами банкірів та економістів, прогноз інфляції на 2022 рік становить не 5%, а 7,7%. Однак, в 2023 році темпи інфляції мають сповільнитися до 5%. Про це відомо з Інфляційного звіту Нацбанку за січень.

В поточному році планується ріст реального ВВП України на 3,4% до кінця року, а темпи зростання економіки мають скоротитися й становитимуть 3,4%. Інфляційні процеси відобразяться на цінах широкого переліку товарів і послуг, якими користуються громадяни. Базова інфляція поки що лишатиметься на рівні близько 8%, втім, до кінця року має знизитися до 6%.

Причинами таких не надто оптимістичних прогнозів є: підвищення цін на енергоносії, ситуація з геополітичною напруженістю на кордонах та новинами про можливу війну, дефіцит деякої продукції у світі, наслідки дворічної пандемії, світовий інфляційний сплеск, зростання світових цін на сировинні товари.

Нацбанк вже запроваджує ефективну монетарну політику задля сповільнення інфляції та стабілізації курсу гривні.

"Уже в січні НБУ підвищив облікову ставку до 10% та оголосив про подальші плани щодо посилення монетарної політики. Таким чином, уже в першому півріччі 2022 року відбудеться перехід до жорстких монетарних умов. За поточним прогнозом НБУ, цикл зниження облікової ставки розпочнеться не раніше кінця 2022 року", - йдеться в звіті.

За прогнозами, номінальні зарплати українців мають зрости на 15,2%, а реальні – на 6,1%. В 2023 році номінальні заробітні плати зростатимуть лише до 10,2%, а реальні – до 4,1%. У 2022 році рівень безробіття має зменшитися до 9,1%, а в 2023 році – до 8,9%.

Як повідомляв портал "Коментарі", нардеп прокоментував падіння курсу гривні. На його думку, на це впливають настрої в суспільстві, тому політик закликав українців не панікувати.