Головна Новини Бізнес економіка Коломойський, Центренерго і російське вугілля: які ігри кояться на українському енергоринку
commentss НОВИНИ Всі новини

Коломойський, Центренерго і російське вугілля: які ігри кояться на українському енергоринку

Журналісти виявили вугільні схеми олігарха Ігоря Коломойського щодо закупівель російського вугілля через Центренерго, про ці та не тільки ігри на українському енергоринку розповіли експерти

9 червня 2020, 13:21 comments1519
Поділіться публікацією:

Українські журналісти провели розслідування, виявивши вугільні схеми Коломойського, який через лояльний менеджмент в "Центренерго" купував російське вугілля. У той час як українське "чорне золото" лежало на складах, а наші шахтарі сиділи без зарплати. Експерти проаналізували ігри на енергоринку для сайту "Коментарі".

Коломойський, Центренерго і російське вугілля: які ігри кояться на українському енергоринку

Дослідження про те, як Коломойський і Ко наживалися на російському вугіллі, опубліковано в сюжеті "Наші гроші" для Bihus.info.

Раніше звучали звинувачення на адресу голови парламентського комітету з питань енергетики і ЖКГ Андрія Геруса, який минулої осені пролобіював відкриття імпорту електроенергії з Росії в інтересах все того ж Коломойського. В результаті енергоємні підприємства олігарха змогли отримувати дешевшу електроенергію. А вітчизняні виробники опинилися під ударом. З іншого боку, значну частину українського енергоринку контролює інший олігарх Рінат Ахметов. І на цьому тлі гри на цьому ринку виглядають ще і як протистояння українських багатіїв. Протистояння, що несе серйозну загрозу нацбезпеці.

"Коломойський впевнений – йому ще й повинні всі"

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов підкреслює, що Коломойський не перший раз прокручує схеми заради того, щоб здешевити вартість електроенергії для своїх підприємств.

"Ще у вересні в парламенті його людина — Андрій Герус пролобіював поправку, яка відкрила дорогу на український ринок електроенергії з Росії, – нагадує експерт. – Зроблено це було, щоб феросплавні підприємства Коломойського мали більшу рентабельність та відповідно – прибутковість. Потім, правда, цю схему уряд прикрив Зараз ось... спливли схеми з вугіллям. Думаю, все це робиться, щоб максимально викачати кошти з "Центренерго", яке ніяк не можуть виставити на приватизацію. Формально воно державне, але, за суттю, там заправляє адміністрація Коломойського".

На думку Кирила Молчанова, ніякого покарання Коломойський не понесе.

"Більше того, він упевнений, що йому ще й повинні. Зокрема, за ухвалення так званого антиколомойського (банківського) закону, – підкреслює політексперт. – Коломойський вважає, що як певний розмін, Зеленський повинен закривати очі на всі схеми "Центрэнерго", а, можливо, і в Одеському припортовому. Думаю, олігарх буде використовувати ці підприємства для своїх бізнес-інтересів, вважаючи, що так і треба, тому що вважає себе ображеним через ПриватБанк. Тож тут потрібно говорити не про покарання, а про те, що Коломойський впевнений – йому ще й повинні все".

"Коломойський різко втрачає вплив на політику України"

Ситуація з "Центренерго" показує, що між Коломойським і Зеленським є великий конфлікт, впевнений політолог Петро Охотін.

"Повернення "Центренерго" у державну власність супроводжувалося скандалами з блокуванням офісу. Зараз ситуація вийшла за рамки корпоративного конфлікту – і Президент показує олігарху свою силу, – підкреслює експерт. – Логічним продовженням має бути розслідування старого менеджменту "Центренерго". Іншими словами, саме із ситуації з "Центренерго" ми зможемо точно сказати: Коломойський різко втрачає вплив на політику України, і найближчим часом його не відновить".

Питання тіньової торгівлі з Російською Федерацією свого часу неабияк зіпсувало рейтинги Петру Порошенку, нагадує політолог.

"Не бачу причин, щоб Володимир Олександрович повторював його помилки, – зазначає Петро Охотін. – Чи виграє від цих перестановок інший олігарх Рінат Ахметов? Думаю, політична логіка підкаже президенту, ким збалансувати і його. Теоретично Ахметов може бути союзником Банкової для противаги Коломойському, але і його посилення не входить в інтереси голови держави".

"Президент і підконтрольна йому Служба безпеки воліють просто не влазити в такі великі справи"

За останні 6 років війни Україні повною мірою довелося випробувати на собі загальноприйняте і в той же час дуже цинічне висловлювання: "кому війна, а кому мати рідна". Там, де плачуть і вмирають люди, завжди з'являються ті, хто непогано покращує свій особистий добробут, зазначає колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки оборони Іван Ступак.

"Історія із закупівлями для потреб українських компаній російських товарів під час війни з Росією – далеко не нова для сучасної України, – підкреслює Іван Ступак. – Останній скандал із закупівлями компаніями з орбіти Ігоря Валерійовича російського вугілля для потреб "Центренерго" – зайве тому підтвердження. Причина, за якої Коломойський вважає за краще закуповувати російське вугілля, а не вітчизняне досить проста – ціна питання".

За даними Росстату, в період з 2000 по 2015 рік обсяги видобутку вугілля відкритим способом (розрізи) збільшилися з 167,5 до 269 млн т. станом на січень 2019 року в Росії діє 57 вугільних шахти і 109 розрізів. Уряд РФ в майбутньому планує і надалі відкривати розрізи, головним чином, на території Кузбасу.

"Видобуток вугілля відкритим способом має набагато більшу популярність, ніж підземним, бо внаслідок низьких витрат на будівництво, економічна ефективність видобутку вугілля на розрізі майже в 3 рази вища, – пояснює експерт. – Таким чином вугілля, видобуте відкритим способом в РФ і доставлене в Україну, за фактом виходить дешевше вугілля вітчизняного видобутку. Все просто: вугілля купили дешево, а продали дорого – маржа вище. Для Ігоря Валерійовича це тільки бізнес, нічого особистого".

Трохи раніше, нагадує Іван Ступак, Україна вже закуповувала в РФ запасні частини для української військової техніки, електроенергію, нафтопродукти і газ.

"Однак за такі кримінальні схеми ніхто так і не поніс кримінальну відповідальність за статтею Кримінального кодексу "Фінансування тероризму", що є винятковою компетенцією СБУ, – говорить експерт. – Президент і підконтрольна йому Служба безпеки воліють просто не влазити в такі великі справи. Адже вони завжди пов'язані з дуже великими грошима і ще більшою політикою. А протистояння у великій політиці – це завжди падіння рейтингів. І як наслідок – поразка на найближчих виборах. Тому, небожителі на Банковій вважають за краще користуватися максимою, яку в стінах Верховної Ради згенерував народний депутат Сергій Шахов: "за правдою підеш, ноги до ж*пи зітреш"".

Нагадаємо, Коломойський заявив, що "плівки Деркача" доводять незаконність націоналізації ПриватБанку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини