Головна Новини Бізнес економіка Коломойський vs Пінчук: як олігархи «ділять» українську електроенергію
commentss НОВИНИ Всі новини

Коломойський vs Пінчук: як олігархи «ділять» українську електроенергію

Блогер вказав на махінації в енергетичній сфері України

19 лютого 2021, 09:30
Поділіться публікацією:

Українські олігархи змагаються один з одним за право купувати електроенергію в промислових масштабах дешевше, ніж інші споживачі. При цьому кожен йде своїм шляхом. Про це пише у своєму блозі на порталі "Коментарі" політолог, експерт, журналіст Кирило Сазонов.

Коломойський vs Пінчук: як олігархи «ділять» українську електроенергію

Фото з відкритих джерел

За словами блогера, Ігор Коломойський — "найбільш прямолінійний".

"Його трейдери за малозрозумілих обставин з дисконтом викупили третину вироблення "Енергоатому" на перше півріччя поточного року. Це більше, ніж споживають феросплавні заводи групи "Приват", відповідно значна частина просто перепродується за реальною ринковою ціною. Схема високомаржинальна, але вразлива. Це біг на короткі дистанції, адже в будь-який момент може бути перекрита", — пише Сазонов.

Підхід Віктора Пінчука експерт називає більш витонченим. Так, металургійний завод "Інтерпайп-Сталь" на законодавчому рівні знайшов статус підприємства "зеленої металургії". Як пояснив політолог, з ініціативи народного депутата Дмитра Кисилевського, який раніше займав місце одного з топ-менеджерів "Інтерпайпу", відповідні норми були закладені в законі "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".

"Тільки вдумайтеся — лобістам Пінчука вдалося в закон про підтримку розвитку зеленої енергетики втиснути норму, що дозволяє деяким промисловим підприємствам в цій підтримці не брати участь. Мовляв, вони самі не менше "зелені", ніж вітряки та сонячні панелі. Оксюморон, звичайно, але в Україні й не таке трапляється, — вважає Сазонов. — Інша справа, що те, що не заплатить Пінчук, за фактом доплатять інші підприємства — пекарні, кав'ярні та перукарні. Які, за логікою Кисилевського, куди менш екологічні, ніж метзавод олігарха".

Також експерт акцентує на тому, що посадові особи НКРЕКП імплементували пільги "зеленим металургам", змінивши методику розрахунку тарифу на передачу електроенергії ще до того, як Мінекономрозвитку почав видавати претендентам на цей статус довідки. Після цього, вважає Сазонов, представники НКРЕКП стали часто з'являтися в ефірі телеканалу ICTV з орбіти Пінчука. Блогер резюмує, що в Україні вже стало звичним, що ефірний час підконтрольних олігархам телеканалів використовується як розмінна валюта у взаєминах з політиками та вищими чиновниками.

"Хотілося би, щоби рішення регулятора диктувалися інтересами суспільства, а не комерційними міркуваннями найбільших представників бізнесу", — йдеться в блозі Сазонова.

Нагадаємо, експерти розповіли, які політичні ігри веде олігарх Ринат Ахметов.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

19 лютого 2021, 16:59

А субсидии забирают у нас !! https://kosatka.media/uk/category/blog/news/otmena-lgot-na-elektroenergiyu-kak-poluchit-subsidiyu-i-chto-delayut-goroda-v-30-km-zonah-aes


Новини