Головна Новини Бізнес економіка Чи можна в Україні продавати алкоголь онлайн і у скільки обійдеться ігнорування Закону
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можна в Україні продавати алкоголь онлайн і у скільки обійдеться ігнорування Закону

Питання про продаж алкоголю в інтернеті є досить спірним

11 березня 2021, 09:30 comments1703
Поділіться публікацією:

З лютого Державна фіскальна служба України активно веде боротьбу з тіньовим ринком алкоголю в Україні. В рамках операції "Спирт" було знайдено і заблоковано 74 сайти, які незаконно збували алкоголь. Чи можна в Україні продавати спиртне в інтернеті? Які документи для цього потрібні? Коли продаж алкоголю онлайнце порушення закону? На всі ці питання сайту "Коментарі" відповів глава Української незалежної фундації юристів, старший партнер в адвокатському об'єднанні "Кравець та Партнери"Ростислав Кравець.

Чи можна в Україні продавати алкоголь онлайн і у скільки обійдеться ігнорування Закону

Продаж алкоголю в Україні: чи можна збувати спиртне в інтернеті. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Експерт зазначає, що прямої заборони на продаж алкоголю в інтернеті немає. Але питання досі є спірним. Компанія, яка цим займається повинна мати відповідну ліцензію від фіскальної служби на торгівлю алкоголем на конкретній точці продажу.

"У нас часто плутають продаж контрафактної продукції і торгівлю без ліцензії. Проте це різні види правопорушення, і за них передбачена різна відповідальність", — роз'яснює експерт.

Згідно з профільним Законом України "Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, використовуваних в електронних сигаретах, і пального" передбачені штрафи в залежності від виду порушень.

Наприклад, при оптовій і роздрібній торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, зерновим дистилятом, спиртом етиловим виноградним, спиртом етиловим плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, використовуваними в електронних сигаретах, без наявності ліцензій — штраф у розмірі 200% вартості отриманої партії товару (але не менше 17 000 гривень).

А ось при роздрібній торгівлі алкогольними напоями або пальним через електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), не зазначений у ліцензії — 200% вартості реалізованої через такий контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій) продукції, але не менше 10 000 гривень.

У разі невиконання суб'єктом господарювання (в тому числі іноземним суб'єктом господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) рішення органів, уповноважених проводити контроль, сума штрафу стягується на підставі рішення суду.

Дії органів, які мають право контролю за реалізацією норм цього Закону, можуть бути оскаржені в місячний термін у судовому порядку.

Крім того, можлива і кримінальна відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), а також за незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів. Тут кримінальна відповідальність починається з штрафу і до 10 років позбавлення з конфіскацією майна.

За словами Ростислава Кравця, в Україні часто продають легальний алкоголь, але з підробленими акцизними марками.

"Тобто, ніяких надходжень акцизного збору за такий алкоголь в бюджет не йде. Частка такого алкоголю, за даними фахівців, сягає близько 80%. Йдеться про колосальні суми, що проходять повз держскарбниці — сотні мільйонів, а то й мільярди гривень. Не виключаю, що так чи інакше в цьому замішані державні структури. І у світлі того, що дозволили приватизацію спиртзаводів (раніше всі вони були державними), проконтролювати виготовлення продукції, з якої не сплачується акциз, буде фактично неможливо".

Розмірковуючи над тим, як боротися з такими порушеннями закону, Ростислав Кравець припустив, що влада разом з виробниками повинна розробити відповідні заходи. Можливо, якось законодавчо перекрити схеми. Або полегшити фіскальний тиск.

"Але чи зацікавлені в цьому і влада, і виробники, які, схоже, непогано заробляють на схематозі? Мені здається, в "кришуванні" різного роду схем замішані місцеві адміністрація, поліція, податкова. І поки не вжити кардинальних заходів з боротьби із корупцією, щодо зниження податкового тиску на виробників, ситуація навряд чи зміниться", — резюмує Ростислав Кравець.

Також сайт "Коментарі" раніше писав, хто контролює тіньовий ринок алкоголю в Україні і які схеми використовує.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини