Головна Новини Бізнес економіка Нацбанк прогнозує прискорення інфляції до кінця року
commentss НОВИНИ Всі новини

Нацбанк прогнозує прискорення інфляції до кінця року

Нацбанк оцінив спад ВВП у другому кварталі на рівні 11%

31 липня 2020, 14:07
Поділіться публікацією:

Національний банк України оцінив спад ВВП у другому кварталі 2020 року на рівні 11% в річному вимірі. Про це йдеться в інфляційному звіті регулятора.

Нацбанк прогнозує прискорення інфляції до кінця року

Основними чинниками стали повномасштабні карантинні обмеження окремих видів діяльності, а також скорочення виробництва в сільському господарстві через більш пізнього початку жнив. Відзначається, що стимулювальні заходи Національного банку та уряду підтримали бізнес-активність і приватне споживання.

"З послабленням карантинних заходів вже з травня почалося поступове відновлення як внутрішнього, так і світової економічної активності. Останнім підтримало зростання цін на світових товарних ринках. До повноцінної роботи вже повернулися більшість вітчизняних підприємств найбільш постраждалого під час коронакризиса сектора послуг", — йдеться у звіті.

Споживча інфляція Згідно з документом, споживча інфляція в кінці другого кварталу зросла до 2,4% в червні, проте все ще знаходилась на нижній межі цільового діапазону 5% ± 1. Головними факторами прискорення інфляції наприкінці кварталу НБУ називає подорожчання окремих сирих харчових продуктів через  несприятливі погодні умови, а також погіршення інфляційних очікувань бізнесу і населення.

При цьому в Нацбанку прогнозують прискорення інфляції у другому півріччі 2020 року і очікують, що на кінець року вона становитиме 4,7% в річному вимірі. "По-перше, це буде визначатися м'якою монетарною та фіскальною політикою, які підтримають споживчий попит і ділову активність. По-друге, позначиться на цінах подорожчання енергоносіїв, а також поганий урожай фруктів", — сказано в інфляційному звіті.

Як раніше повідомляли "Коментарі", Нацбанк опублікував звіт за 2019 рік.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини