Головна Новини Бізнес економіка Накопичувальна пенсійна система: можливість і ефективність впровадження в нинішніх умовах
commentss НОВИНИ Всі новини

Накопичувальна пенсійна система: можливість і ефективність впровадження в нинішніх умовах

Експерти поділилися думкою про те, наскільки ймовірним є впровадження анонсованої Денисом Шмигалем накопичувальної системи пенсій в Україні, і яким буде її результат

10 березня 2021, 16:17
Поділіться публікацією:

Глава уряду Денис Шмигаль заявив, що зараз проходить індексація пенсій для восьми мільйонів українців, а політика підвищення пенсій буде тривати. За словами прем'єр-міністра, щоб пенсійні виплати зросли у два-три рази, потрібно кардинально інший підхід, в першу чергу накопичувальна пенсійна система.

Накопичувальна пенсійна система: можливість і ефективність впровадження в нинішніх умовах

Підвищення пенсій - фото з відкритих джерел

"Частина податків, які людина платить, повинна йти на особистий пенсійний рахунок, потім ці кошти будуть інвестуватися в надійні фінансові інструменти і коли людина виходить на пенсію, то у неї буде і загальна солідарна пенсійна виплата, така як сьогодні, і виплата з її особистого пенсійного накопичувального рахунку. Ми зробимо таку систему, і українські пенсіонери нарешті зможуть отримувати дійсно гідні виплати ", — заявив Шмигаль.

Як скоро в Україні зможуть впровадити подібну систему? Що для цього потрібно? Відповіді на ці питання портал "Коментарі" шукали разом з експертами.

Накопичити можна, а ось зберегти — ні

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зізнався, що у нього песимістичні очікування з приводу накопичувальної пенсійної системи в Україні.

"Песимізм цей заснований на досвіді наших сусідів із реалізації накопичувальної пенсійної системи. Проблема в тому, що в слабких економіках (як у нас) накопичити можна, а ось зберегти — не можна. І якщо ви берете відповідальність збирати гроші з людей, які не зможуть ними скористатися раніше, ніж через 35 років страхового стажу, де гарантії, що ці гроші не перетворяться в ніщо? " — запитує експерт.

Він наводить простий приклад: якби у 1997-му українці вклали свої гроші в пенсійний накопичувальний фонд, то зараз би отримали вклади, знецінені у 20 разів.

"А який актив є сьогодні в Україні, який заощадить і збільшить для вас гроші? Ніякого... Якщо у 2015 році рівень інфляції був 42% в рік, про що можна говорити? В Україні слабка економіка. А в слабких економіках великий ризик, що гроші знеціняться, — підкреслює Олег Пендзин. — Це як з умовно дешевою іпотекою. Всі довгограючі проекти (20-30 років) повинні базуватися на економічній стабільності. У нас її, на жаль, немає".

Накопичення не можуть бути гарантіями отримання додаткових коштів

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко пояснює: "З жовтня 2017 року, коли була проведена чергова т.зв. пенсійна реформа (а точніше — секвестр бюджету Пенсійного фонду і серйозне погіршення в плані пенсійного забезпечення), розмір пенсій знизився приблизно на 30%. А індексація пенсій, яку уряд повинен проводити щорічно, також стала значно меншою".

Він також підкреслює, що збільшення кількості років страхового стажу, необхідного для отримання пенсії за віком, робить фактично безглуздою існуючу в Україні систему легальної зайнятості щодо пенсій.

"Що мається на увазі. Щоб середньостатистичному чоловікові заробити 35 років страхового стажу, йому необхідно без перерви працювати з моменту закінчення школи — і до досягнення пенсійного віку. Робити це бажано, не вступаючи до вузу. Інакше, в принципі, не буде можливості змінити на щось роботу чи не працювати якийсь час, — пояснює Юрій Гаврилечко. — Також треба розуміти, що накопичення самі по собі не можуть бути гарантіями отримання додаткових коштів. Адже щоб щось накопичити, відкласти на пенсію, у тебе повинні бути додаткові гроші. Вони з'являться, якщо буде зростання кваліфікації. А для цього потрібно вчитися. А щоб вчитися, потрібен час. А ти не можеш витрачати час і гроші на навчання, інакше ризикуєш не одержати хоча б базову пенсію. Таке ось замкнуте коло".

Експерт також зазначає, що для підняття у 2-3 рази пенсійних виплат, що обіцяє влада, нам потрібно збільшити рівень ВВП в ці самі 2-3 рази. Що на цей час неможливо, враховуючи і стан економіки, і те, що кількість працюючих у нас фактично зрівнялася з кількістю пенсіонерів.

"Відкладаючи по 7% від зарплати до "пенсійної скарбнички" можна, в принципі, за безперервного стажу накопичити на 2-3 роки життя на пенсії. Чи вистачить? З урахуванням тривалості життя в Україні — можливо. Але біда ще й в тому, що накопичити в гривні неможливо, — підкреслює Юрій Гаврилечко. — Проведіть простий підрахунок: якби ви відкладали в гривні 7% від своєї зарплати протягом, припустимо, 30 років, скільки б накопичили, враховуючи курсові стрибки? Думаю, відповідь зрозуміла".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, як призначатимуть пенсії після скасування трудових книжок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Виталий

20 березня 2021, 09:44

Возразить нечего! Это очередное скрытое повышение налогов. История с российским фондом многому учит.

Наина

11 березня 2021, 08:31

В октябре 2020 года премьер-министр Украины Денис Шмыгаль обмолвился, что уже через 15 лет, государство не сможет платить пенсии будущим пенсионерам, поскольку соотношение работающего населения к неработающему будет составлять один к двум. Далее госчиновник умело переложил ответственность за достойную старость на самих «утопающих», и подтвердил планы правительства по переходу на накопительную пенсионную систему, в которой государство берет на себя обязательства по выплате мизерной социальной пенсии, а остальное является «личным делом каждого трудоспособного гражданина» и каждый из нас «обязан» подумать о своей пенсии с молодого возраста! 18 января 2021 года, Шмыгаль очень бодро доложил, что принимает все усилия, чтобы закон о внедрении в Украине накопительной пенсионной системы был принят уже в 2021 году. Самое примечательное, что законопроект № 2683 предусматривает, что накопительное пенсионное обеспечение предлагается сделать общеобязательным!! В случае если этот преступный план сработает, страна перейдет на новую пенсионную систему уже в 2023 году. Кризис пенсионной системы довольно ярко виден уже сегодня. С начала 2020 года долг Пенсионного фонда перед Казначейством в настоящее время составляет более чем 65 млрд гривен. Шмыгаль обещает, что фонд, в который мы будем обязаны выплачивать деньги, можно будет выбрать самостоятельно, но это означает, что все риски, связанные с его банкротством, мы также берем на себя. Если учесть инфляцию, то через 35 лет накоплений мы имеем все шансы получить ничто.


Новини