НБУ хоче залишити банки Росію та Білорусі без іноземної валюти

Таке звернення, пояснює регулятор, зумовлене необхідністю вжити заходів у зв'язку з дією воєнного стану в Україні.

Національний банк ініціював зупинку постачання готівкової іноземної валюти до банків Росії та Білорусі. Про це повідомила прес-служба Нацбанку.


"Національний банк України звернувся до керівників європейських центральних банків, які постачають готівкову валюту, послам групи G7 та представникам міжнародної системи швидких грошових переказів Western Union з проханням зупинити постачання до російських та білоруських банків готівкової іноземної валюти", – йдеться у заяві.


Таке звернення, пояснює регулятор, зумовлене необхідністю вжити заходів у зв'язку з дією воєнного стану в Україні. У НБУ зазначають, що вживають усіх можливих заходів, щоб забезпечити стабільне функціонування фінансової системи та протидіяти агресії Росії у фінансовій сфері.


"Вірю, що заради миру в Україні наші колеги та партнери припинять постачати готівкову іноземну валюту до банків країн-агресорів", - додав глава НБУ Кирило Шевченко.


Нагадаємо, засновник компанії Bridgewater Associates Рей Даліо заявив, що китайський юань скоро може стати світовою резервною валютою. Про це мільярдер заявив в інтерв'ю CNBC Managing Asia. На його думку, вже у найближчі кілька років місце американського долара може посісти китайська валюта. Рей упевнений, що найближчим часом за допомогою юаня у світі проводитиметься набагато більше фінансових транзакцій. Завдяки цьому він набуде широкого поширення на міжнародному рівні. У тому ж інтерв'ю для CNBC Рей заявив, що цифровий юань зможе стати конкурентом криптовалюти Bitcoin. Однак зазначив, що, на його думку, юаню не вдасться захопити ринок криптовалют. Раніше мільярдер заявляв, що володіє біткоїнами і вважає, що зберігати гроші в такій валюті краще, ніж у золоті.