Головна Новини Бізнес економіка Олексій Любченко буде «закручувати гайки» бізнесу восени - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Олексій Любченко буде «закручувати гайки» бізнесу восени - ЗМІ

Чиновник вирішив посилити тиск на бізнес і громадян

9 вересня 2021, 19:05
Поділіться публікацією:

Обвинувачений в причетності до багатомільярдних "скрутки" ПДВ, перший віце-прем'єр-міністр, міністр економіки Олексій Любченко замість боротьби зі схемами, які щорічно викачують з країни $ 1-2 млрд, пропонує залізти в кишеню бізнесу, який ледь вижив після фінансової кризи, спровокованої пандемією коронавируса. Про це пише "РБК-Україна", аналізуючи останні ініціативи Любченко в частині детінізації і посилення податкового тиску на бізнес і звичайних громадян, які останнім часом лунають із боку міністерства.

Олексій Любченко буде «закручувати гайки» бізнесу восени - ЗМІ

Міністр економіки Любченко збирається боротися з бізнесом, фото з відкритих джерел

Журналісти нагадують, як Олексій Любченко, перебуваючи на посаді голови Державної податової служби (ДПС), стверджував, що бізнес багатий і просто не хоче платити податки в держскарбницю.

"Вони багаті. Давно вже все окупили, застосували прискорену амортизацію, податків нуль. Про податок на прибуток взагалі забули. Яка прискорена амортизація, якщо гарантійний термін панелей 30 років? Вони хочуть з бюджету 20 млрд грн, але ми у них самих знайдемо ці 20 млрд грн податку на прибуток ", — говорив Любченко про підприємства" зеленої "енергетики.

Крім того, міністр — великий шанувальник жорстких правил і підходів, максимального тиску на середній і малий бізнес. У сфері його інтересів — ресурсний законопроект №5600, який ще називають "антиолігархічній". Він стосується різних видів бізнесу, в тому числі, і тих компаній, що ніяк не пов'язані з олігархами. У проекті, наприклад, податкової надали право стягувати податковий борг за рахунок коштів боржника в банку — за рішенням самої податкової, без суду і слідства. Згідно з проектом, штрафи будуть нараховуватися без права оскарження: оскаржити штраф можна, але лише після його оплати. А ще за рішенням суду керівникові бізнесу можуть заборонити виїжджати за кордон, якщо у компанії є податковий борг.

Мрія чиновника — загальне декларування, яке дозволить податківцям отримувати більше від тих, хто працює не в Україні, йдеться в матеріалі. Також на "передовій" боротьби з бізнесом — Держслужба з питань праці (знаходиться в сфері відповідальності Мінекономіки).

З 1 липня 2021 вона в "спайці" з фіскалами початку інспекції, щоб виявити роботодавців, які використовують незадекларовану працю. Станом на 2 вересня, проведено 2463 інспекційних перевірок. В результаті з 4026 працівників договору уклали, але 4,5 тис. При цьому залишилися без роботи, хоч і неофіційною.

Проблема також полягає в тому, що нинішнє міністерство не готове вирішувати ключові питання, що перед ним стоять, а це — зростання інвестицій, підвищення платоспроможності всередині країни, розвиток галузей і напрямків, підтримка виробників і експортерів, вважають експерти.

"Жахливе 85 місце України в глобальному рейтингу конкурентоспроможності. "Річ у собі" — це "класна штука", але основною оцінкою результативності вашої роботи, шановні керівники міністерства, є індекс глобальної конкурентоспроможності ", — зазначив на нещодавній зустрічі екс-міністрів економіки екс-прем'єр-міністр Юрій Єхануров, прямо вказуючи, що Любченко і його команда орієнтуються на помилкові індикатори.

Сергій Тігіпко, екс-міністр економіки, колишній глава НБУ, упевнений, що зростання економіки в Україні не добитися без істотного приросту інвестицій. Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник також говорить про неналежну роботу міністра і міністерства економіки в напрямку залучення інвестицій.

"Ми повинні зрозуміти фундаментальну проблему — економіку рухають інвестиції, не може економіка розвиватися, у якому не вливають гроші... Жодного разу з 2000 року ми не мали обсягів вливання інвестицій, які близькі були б до періоду зростання — вони в два рази менше були . Якщо ж ми говоримо про тих темпах, які зараз є, то це на рівні простого відтворення. А якщо ми хочемо мати приріст, то масштаби інвестицій повинні бути зовсім іншого розміру ", — вважає Пинзеник.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини