ОПЕК+ збільшить видобуток нафти: що буде з цінами

Країни ОПЕК+ нарешті вирішили збільшити видобуток до рівня, який був до пандемії COVID-19

ОПЕК і її союзники домовилися поступово нарощувати поставки нафти на ринок, поклавши край двотижневій сварці між Саудівською Аравією та Об'єднаними Арабськими Еміратами (ОАЕ). Про це пише Bloomberg.

Незвично публічний спір, який перевірив єдність картелю, був вирішений у класичному компромісі - Ер-Ріяд пішов назустріч Абу-Дабі в його вимозі більш щедрого ліміту видобутку.

Угода означає, що картель буде нарощувати видобуток на 400 тис. барелів на день кожного місяця з серпня, продовжуючи до тих пір, поки весь його зупинений видобуток не буде відновлено.

Згідно із заявою групи, угода також дасть ОАЕ і кільком іншим країнам більш високі вихідні показники, за якими вимірюється скорочення їх видобутку, починаючи з травня 2022 року.

Рівень ОАЕ був збільшений до 3,5 млн барелів на день, нижче 3,8 млн, які він спочатку вимагав, але вище попереднього базового рівня у 3,17 млн барелів.

Перемир'я між двома давніми союзниками полегшить стиснення поставок, яке очікується, і знизить ризик інфляційного стрибка цін на нафту.

Це також поклало кінець дипломатичної сварки, яка нервувала трейдерів, оскільки боротьба між двома давніми союзниками ризикувала зруйнувати ширшу угоду між Організацією країн-експортерів нафти та її союзниками, яка підтримувала відновлення цін на сиру нафту.

Багатопланова угода означає для нафтового ринку кілька речей. По-перше, це дає споживачам більш чітке уявлення про те, як швидко ОПЕК+ відновить видобуток на 5,8 млн барелів на день, яку вона все ще утримує після глибоких скорочень у минулому році на початкових стадіях пандемії.

За словами принца Абдулазіза, базові коригування не змінять темпів щомісячного збільшення видобутку на 400 тис. барелів на день, коли вони вступлять у силу в наступному році. Група буде продовжувати зустрічатися щомісяця, включаючи огляд ринку в грудні, і, за необхідності, може скоригувати графік, сказав він.

Угода також дозволяє давні образи, які викликали напруженість всередині ОПЕК+ з кінця 2020 року. ОАЕ заблокували угоду на початку цього місяця, стверджуючи, що спосіб розрахунку їх квоти був несправедливим, оскільки він не відображав дорогу експансію промисловості країни.

Сварка була особливо запеклою, і напруженість вийшла за рамки нафтової дипломатії на тлі зростаючого економічного суперництва між Абу-Дабі та Ер-Ріяд. Міністри кожної країни використовували ЗМІ, щоб довести свою правоту, пробуджуючи спогади про цінову війну між Саудівською Аравією та Росією в 2020 році, а також про минулі погрози ОАЕ вийти з картелю.

Уклавши успішну операцію, обидві країни підкреслили силу і дружелюбність своїх відносин.

Раніше "Коментарі" писали, що нафта різко впала після досягнення максимумів 2018 року.