Овочі, молочка та курятина дорожчають: що змінилося в цінах на продукти в Україні
У березні 2025 року в Україні знову зафіксовано підвищення цін на основні продукти харчування
Овочі, молочні продукти та курятина стали значно дорожчими, що викликано різними факторами, від зміни попиту до сезонних коливань. Які причини цієї тенденції та що варто очікувати у наступні місяці – розбирались “Коментарі”.
За даними оновленого продуктового моніторингу УКАБ, у березні відзначено суттєве подорожчання кількох категорій товарів. Найбільше подорожчали овочі, серед яких лідером є томати, ціна на які зросла на 39% за місяць. Це зростання пов’язано з дефіцитом вітчизняного виробництва та зменшенням імпорту з Туреччини. Морква теж здорожчала на 30% через сезонний дефіцит і високий рівень залежності від імпорту.
Курятина також піднялася в ціні: куряча тушка стала дорожчою на 10%, філе — на 7%, а стегно — на 5%. Причиною цього є високі витрати на корми, які поки що не стабілізувались. Молочні продукти продовжують дорожчати, але темпи їхнього подорожчання знизились, найбільше зросла ціна молока на 11% та сиру — на 7%. Сезонні зміни та погодні умови впливають на зростання вартості молочних товарів.
Ціни на яйця також не оминули підвищення — вони подорожчали на 10% за місяць. Тим часом пшеничне борошно стало єдиним продуктом, який помітно подешевшав, втративши 16% у вартості, завдяки передсвятковим акціям та маркетинговим стратегіям супермаркетів.
Нагадаємо, портал “Коментарі” писав, що в Україні другий тиждень поспіль фіксують стрімке зростання цін на огірки. Причиною подорожчання стала активізація попиту з боку роздрібних мереж і гуртових компаній, а також скорочення постачань імпортної продукції. Водночас несприятливі погодні умови вплинули на обсяги збору огірків у вітчизняних теплицях, що також посприяло здорожчанню. Чи варто очікувати подальшого зростання цін – читайте у матеріалі.