Головна Новини Бізнес економіка Перерозподіл повноважень в Нацбанку: кому і навіщо це потрібно
commentss НОВИНИ Всі новини

Перерозподіл повноважень в Нацбанку: кому і навіщо це потрібно

Експерти вважають, що в НБУ цілеспрямовано оновлюють команду

28 жовтня 2020, 15:32
Поділіться публікацією:

Перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова підтвердила інформацію, що з'явилася раніше, про перерозподіл повноважень в Нацбанку, а також розкритикувала підхід "нової команди". "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чому відбувається протистояння менеджменту НБУ, чим це закінчиться і як це може відбитися на наших взаєминах із зарубіжними кредиторами.

Перерозподіл повноважень в Нацбанку: кому і навіщо це потрібно

Завдання — послабити президента

Експерт Інституту розвитку інновацій Артем Петренко зазначає: "Сьогодні склалася унікальна ситуація, коли нашу державу атакують відразу кілька олігархічних груп зі своїми політичними партіями, спецслужбами і найпотужнішими системами пропаганди, включаючи телеканали, сайти, розкручені майданчики в соцмережах і десятки спікерів різного рівня популярності. Вони мають велику кількість своїх людей в різних органах влади і дуже успішно корумпують нових. Так уже склалося, що за їх спинами стоїть Росія і направляє їх дії. Десь прямо, а десь непомітно, через своїх людей в оточенні".

На думку експерта, їх спільне завдання — максимально послабити президента Зеленського. Олігархам потрібно розставити максимум своїх людей і контролювати фінансові потоки. Деякі мріють повернути всю повноту влади.

"Серед завдань — посварити Зеленського з суспільством, власною армією і спецслужбами. І тут скандал з вагнерівцями — безпрецедентний випадок, коли українські політики і журналісти відкрито підтримали інформаційну атаку російських спецслужб на військово-політичне керівництво України. Прямо як в підручниках з інформаційних диверсій. З точки зору наших національних інтересів відбувається просто немислимо", — підкреслює Артем Петренко.

Серед інших загальних завдань атакуючих президента — погіршити відносини української влади з США та іншими західними партнерами, включаючи міжнародні фінансові організації.

"Одним з найголовніших вимог західних партнерів до будь-якої української влади в останні роки було зміцнення системи антикорупційних інституцій. Тому останнє рішення Конституційного суду щодо цієї системи, яке поки не опубліковано, лише одна з безлічі атак. Просто подивіться на авторів конституційного звернення, а також — хто призначав суддів. І вам стане зрозуміло, як прекрасно співпрацюють публічно нібито дуже проросійські і дуже прозахідні політики, — зазначає експерт. — Вони діють за принципом "тисячі порізів", коли безліч невеликих спецоперацій за кілька років призводить до дуже відчутних результатів. Інформаційні хвилі навколо НБУ — частина цієї загальної історії, коли команда Порошенко-Гонтаревої-Пасенюка через безліч українських і міжнародних спікерів переконують колективний захід, що в Україні "згортаються реформи", "душать" "незалежний" НБУ і т.д.".

Це чиста пропаганда, впевнений Артем Петренко. Більш того, на його думку, частину реформ опоненти Зеленського гальмують своїми діями: судовими рішеннями, через своїх людей при владі.

"Маленький приклад. Конкурс на нового главу "Ощадбанку" був оголошений ще 8 травня. Його затягували усіма можливими способами, включаючи судові позови. І попереднього керівника вдалося звільнити тільки з листопада цього року. І так — майже по кожному великому державному підприємству, тендеру, органу влади, — запевняє експерт. — І потім люди запитують, а де результати реформ?"

На думку Артема Петренко, загальна політика команди екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої була вигідна великій групі фінансових спекулянтів.

"Тому на Заході їм настільки просто отримувати широку підтримку експертного середовища, яка десятиліттями виросла під крилом домінуючої у світі фінансової еліти, — пояснює експерт. — Втім, треба віддати належне — закриття частини банків і націоналізація "Привату" були, дійсно, необхідні. Але нюанси дій минулого керівництва НБУ і байдужість команди Порошенко на реформи у фінансовому секторі — окрема розмова. Зараз інтереси колишніх власників "Привату" і цієї групи в атаках на команду президента Зеленського збігаються, як би вони не воювали в минулому. Тому навіть проглядається синхронність в окремих їхніх діях".

Артем Петренко вважає, "гучна" відставка Якова Смолія з посади голови НБУ, що сталася влітку, яка супроводжувалася заявами про політичний тиск — частина загальної інформаційної кампанії.

"А спроби нового глави Нацбанку (Шевченко) приструнити залишилися в правлінні членів старої команди (Рожкову і Сологуба) тільки допомагають цим атакам, посилюючи інформаційну хвилю на Заході, — говорить експерт. — На жаль, ці олігархічні війни в розпал небувалого світової кризи вже ускладнили можливості української влади робити запозичення на зовнішніх і внутрішньому ринку. І можуть привести до гальмування співпраці з МВФ та іншими міжнародними кредиторами".

Ігрища навколо Нацбанку

Політолог Володимир Цибулько нагадує, що західні партнери не раз жорстко попереджали українську владу щодо тиску на Нацбанк і підриву його незалежного статусу.

"Вже зараз Зеленському кілька разів неприємно вказували на ігрища навколо Нацбанку. І чим більше скандалів, тим прохолодніше буде ставлення західних партнерів, що буде вартувати українцям ослабленням гривні та черговим відпливом капіталів ", — попереджає політолог.

На думку Володимира Цибулька, на тлі силовиків і судового безчинства щодо бізнесу, Нацбанк залишався одиничним острівцем нормальності в Україні. Тепер, схоже, треба забути й про нього, резюмує експерт.

Що буде зі старою командою

Експерт з питань політики та економіки Всеволод Степанюк вважає, що тертя в НБУ між новою і старою командами матимуть наслідки у вигляді поступового звільнення старої команди.

"Питання тільки торгів — чиї люди займуть звільнені посади, — зазначає експерт. — Не думаю, що після цього якось зміняться відносини НБУ з кредиторами. Нинішній глава регулятора був узгоджений з міжнародними структурами — і повністю їх влаштовує. І ми бачимо, що політика і практика НБУ практично не змінилася за нового керівника".

Затримки з черговими кредитами пов'язані, на думку Всеволода Степанюка, ні з НБУ, а з загальною політичною ситуацією. Причому як в Україні, так і в США. Експерт прогнозує, що відносини з США, як і кредитування, будуть заморожені до нового року і вступу нової адміністрації США у свої права.

Нагадаємо, Рада НБУ оголосив догану і висловила недовіру першому заступнику голови правління НБУ Катерині Рожковій та заступнику правління Дмитру Сологубу. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, до чого може привести розгоряється внутрішнє протистояння між топ-менеджментом Нацбанку. А також в тому, чи несе це ризики для курсу національної валюти і для подальших переговорів з міжнародними кредиторами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини