Песимістам тут не місце: що стоїть за прогнозами Шмигаля про зростання зарплатні

Наші журналісти розібрали гучну заяву Дениса Шмигаль про 15-тисячну середню зарплатню вже у 2022-му році

Днями прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вибухнув Facebook-постом, в якому заявив, що економіка країни відновлюється, а зарплати ростуть. Так, за його словами, в червні середні реальні зарплати перевищили докризовий рівень і склали 11,6 тис. гривень, економіка почала відновлюватися, а люди - повертатися на роботу.

"Ми очікуємо, що вже на 2022 рік середні зарплати по країні будуть на рівні 15 тис. грн", - урочисто написав глава уряду.

Треба сказати, що підписники Шмигаля прем'єрського оптимізму не оцінили. У коментарях під постом українці дивуються: про яку країну розповідає прем'єр і чому всі глави урядів, ледь заступаючи на посаду, починають жити в паралельній реальності? "Коментарі" разом з експертами обговорили, наскільки є реальним озвучене зростання зарплатні і чи допоможе воно українцям стати багатшими.

"Немає нічого неможливого"

Опитані "Коментарями" економісти, виявилися одностайними: 15 тисяч гривень в нинішніх реаліях - не такі вже великі гроші, щоб ця планка здавалася недосяжною.

"Навіть при нинішньому курсі це близько 500 євро, - каже економіст Андрій Мартинюк. - Для порівняння: в Польщі мінімалка на сьогодні становить понад 550 євро, а через два роки вона, ймовірно, буде ще вищою. Так що ніякого прориву не буде: ці цифри мало відіб'ються як на житті українців всередині країни, так і на настроях заробітчан".

Нічого неможливого в зростанні середньої зарплатні не бачить і президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. Правда, додає експерт, ніякої заслуги уряду в цьому немає - вся справа в трудових мігрантах. Чимало українців сьогодні працюють за кордоном, тим самим знижуючи безробіття в країні, що і сприяє зростанню українських зарплат. Крім того, вітчизняні роботодавці просто змушені тією чи іншою мірою підлаштовуватися під польські зарплати, інакше трудова міграція ще більше активізується.

"Середня заробітна платня - це чиста арифметика і "середня температура по палаті", - зазначив у розмові з "Коментарями" експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. - Оскільки держава не впливає на зростання середньої зарплатні, а може піднімати тільки мінімальну, думаю, що заява прем'єра ґрунтується на очікуванні зростання мінімалки: адже якщо підтягувати вгору нижні цифри (тобто, в даному випадку, мінімальну зарплату), автоматично зростає середнє арифметичне. Як ми пам'ятаємо, уряд обіцяв, що через рік мінімалка буде 6,5 тис. грн - при таких умовах середня зарплата 15 тис. грн виглядає цілком реально.

Експерт нагадує, що мінімальну зарплату у нас отримують, в основному, бюджетники, а також бізнес, який сидить в "сірій зоні". Директор великого підприємства, який отримує мінімальну зарплату, - це український нонсенс. При цьому всім зрозуміло, що даний бізнес - "сірий". Великий "білий" бізнес не платить мінімальну зарплату навіть рядовим співробітникам, оскільки очевидно: людина, що працює повний робочий день, не може отримувати 5 тис. грн на місяць - вона на них просто не виживе.

Жити краще не будемо

Незважаючи на те, що в разі реалізації прем'єрських планів середня зарплата виросте досить істотно, грошей в українських кишенях більше не стане.

По-перше, це зростання буде великою мірою пов'язане з "вибілюванням" заробітних плат. З ростом мінімалки офіційна частина зарплат в "сірому" бізнесі збільшиться, а конвертна, відповідно, зменшиться.

По-друге, середня зарплатня мало що відображає: хтось отримує мінімалку, хтось - сотні тисяч, а в середньому виходить 15 тисяч. Експерти не перший рік говорять про те, що набагато більш реальну картину дає медіанна зарплата - показник, який відображає суму в центрі "зарплатного ряду" і ділить його на дві рівні частини. Тобто, наприклад, якщо три співробітника отримують зарплату 5, 10 і 30 тис. грн, то середня зарплатня складе 22,5 тис. грн, а медіанна - 10 тис. грн. Тут є два важливих моменти: медіанна зарплатня майже завжди нижча середньої, і, крім того, на відміну від середньої, вона не підвищується з ростом найбільшої в ряду зарплатні. Тобто, якщо оклад буде підвищуватися тільки у директора, то хай він буде хоч мільйон, хоч 10 мільйонів, медіанна зарплата залишиться на місці.

По-третє, не варто забувати про зростаючу заборгованості по зарплатах: якщо на 1 квітня 2020 року вона становила 2,96 млрд грн, то на 1 серпня - вже 3,40 млрд грн.

"Будь-яке підвищення зарплатні без зростання продуктивності праці і економічного зростання призводить лише до підвищення споживчих цін, і, відповідно, до падіння споживання, оскільки ціни в подібній ситуації ростуть швидше зарплат, - пояснює економіст Владислав Банків. - Але для цього уряду це є ледь не єдиною можливістю зменшити дефіцит бюджету за рахунок зростання податкових надходжень і розкручування маховика інфляції".

Номінально подібні цілі більш реалістичні, ніж звичайний передвиборчий популізм про "тисячі євро", говорить експерт. Але не треба забувати про те, що є державна статистика, а є сувора правда життя, і різниця між ними досить істотна. Так, наприклад, в уряді вперто ігнорують той факт, що першими роботу часто втрачають найнижче оплачувані співробітники. І вже це само по собі призводить до зростання середньої зарплати, хоча реальний добробут населення падає.

Обіцяти - не мішки перевертати

Якщо згадати всі зарплатні обіцянки, які були дані українцям вже в новітній історії, стає зрозуміло, що Денис Шмигаль на фантастичні цифри не замахувався з самого початку. Чи то прем'єр взагалі не вірить в європейське майбутнє України, то чи просто є реалістом по життю, на відміну від своїх попередників і міністрів.

Наприклад, п'ять років тому Арсеній Яценюк обіцяв українцям зарплатню в 1960 доларів. Правда, не сьогодні і не завтра, а приблизно до 2040 року, що, погодьтеся, цілком далекоглядно: хто на той час згадає, хто такий Яценюк?

Андрій Рева в серпні 2016- го також замахнувся на далеку перспективу, спрогнозувавши в 2031 році мінімальну зарплату в 1000 євро.

Восени 2018-го свої прогнози давала Юлія Тимошенко, причому на відносно близькі горизонти. Тоді вона стверджувала, що через п'ять років (тобто вже в 2023-м) середня зарплата українців зросте до 1000 доларів.

У травні минулого року своє вагоме слово з цього приводу сказав Володимир Гройсман, згідно з прогнозом якого в 2021-му середня зарплатня складе 620 доларів. Що ж, чекати залишилося недовго, через рік перевіримо.

І ось тепер зі своїм прогнозом на два роки вперед виступив Денис Шмигаль.

Економісти радять, оцінюючи обіцянки нинішнього глави уряду і його попередників, пам'ятати, що прем'єр - це, з одного боку, політик, а з іншого - "оптиміст за посадою". Песимістам в прем'єрському кріслі не місце. Глава уряду просто зобов'язаний розповідати, як добре при ньому живеться народу і обіцяти, що далі буде тільки краще. Якщо, звичайно, він тримається за своє робоче місце і його хоч трохи турбує власний рейтинг.

Раніше "Коментарі" розбиралися, навіщо світові центробанки закликають друкувати гроші і як слід вчинити Україні.