Підвищення цін в Україні: до чого готуватися в квітні

Експерти озвучили прогноз

На Україну накочує одне подорожчання за іншим. Злетіли ціни на продукти, зростають тарифи - і це все на тлі зростання безробіття і локдаунів. "Коментарі" дізналися в експертів, чому відбувається подорожчання - і чи буде воно тривати.

"Ціни будуть підніматися на все"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що причини для подорожчання в Україні - як об'єктивні, так і суб'єктивні, які лежать в площині моделі економіки, яку нам нав'язали.

"Через внутрішні причини ми маємо зростання тарифів. Його нам нав'язують монополісти. З яким не бореться Антимонопольний комітет України. Він не припиняє картельні змови, не помічає цінові змови. Зовнішні причини - розвинуті західні країни активно друкують гроші, стимулюючи внутрішнє споживання для виходу своїх економік з кризи. Але вал їх продукції йде і до нас. Україна фактично імпортує інфляцію. При цьому всередині країни стрімко ростуть ціни практично на всі продукти харчування. Це пов'язано з сировинною моделлю, яку нам нав'язали. Простий приклад. Ми експортуємо сировину, наприклад, пшеницю, припустимо, по 400 доларів за тонну. А потім імпортуємо зроблені з неї продукти, але вже по 4 тисячі доларів за тонну. В результаті - зростання цін всюди. Рішення в тому, щоб змінювати структуру економіки, щоб більше виробляти продукції з додатковою вартістю всередині України. Це дозволить відсікти фактор імпорту інфляції, завантажити національних виробників", - пояснює Тарас Загородній.

Він також обурюється іграми НБУ на ринку ОВДП. На думку експерта, так ми лише залучаємо спекулянтів, але не кредитуємо вітчизняну економіку.

"Ціни будуть підніматися на все, - прогнозує експерт. - Навіть соняшникова олія, одним з провідних експортерів якого є Україна, дорожчає стрімко. Біда в тому, що немає державної політики на внутрішньому ринку. Свого часу наші "великі реформатори скасували інспекції за цінами, заявивши, що ринок "все вирішить". Він і порішав - все за кордон, для внутрішнього споживання залишається мало. Нічим збивати ціни. Дикий капіталізм у всій красі - продукти харчування у нас вже за ціною розвинених країн, а зарплати і пенсії - в рази нижче. І поки ми є сировинною, бідною економікою, поки немає державної стратегії, ми продовжимо бідніти та страждати".

"Рости в ціні буде все, але не одночасно, а хвилями"

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко називає дві основні причини для зростання цін на все і вся в Україні.

"Перша - планово-постійні витрати виробників і продавців залишаються практично незмінними, а рівень продажів падає. Тому зростає собівартість продукції і, як наслідок, роздрібні ціни. Друга - програми фінансової допомоги, які надають уряди багатьох країн своїм громадянам, дуже нерівномірно розподіляються з точки зору подальших витрат. Продукти харчування та фармпрепарати купують набагато більше і частіше, ніж до карантину, в порівнянні з іншими товарами. В результаті ми бачимо зростання цін, викликане штучно стимульованим попитом на одні категорії товарів - і стагнацію на ринку промтоварів. Стагнацію, яка незабаром призведе до падіння виробництв і... зростання цін у зв'язку зі зростанням собівартості", - пояснює Юрій Гаврилечко.

Він резюмує: рости в ціні буде все, але не одночасно, а хвилями.

Раніше повідомлялося, як може змінитися з квітня ціна на газ в Україні.