Головна Новини Бізнес економіка Підвищення зарплат держслужбовців: наскільки виправдана ініціатива уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Підвищення зарплат держслужбовців: наскільки виправдана ініціатива уряду

Експерти розповіли, чи насправді підвищення зарплат держслужбовцям зможе підвищити престиж роботи в держустановах

29 травня 2020, 16:08 comments3526
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України розробив концепцію реформування оплати праці держслужбовців для підвищення конкурентоспроможності та престижу державної служби. Експерти оцінили для видання "Коментарі" пропоновані зміни, а також висловили свої рекомендації.

Підвищення зарплат держслужбовців: наскільки виправдана ініціатива уряду

Підвищення зарплат держслужбовців: плюси і мінуси

Експерт Українського інституту політики Микола Спірідонов звернув увагу на два основні моменти.

"З одного боку – пропоноване зменшення премій має свої плюси. Зарплата буде більш прозорою і зрозумілою. Буде менше ручного управління цими преміями. Дуже часто премії є основним доходом держслужбовця – і він цілком залежний від вищестоящих чиновників (призначать вони премії або знімуть)", – пояснює експерт УІП.

З іншого боку, продовжує Микола Спірідонов, анонсовано різке збільшення зарплат чиновників.

"Хочуть, щоб їхні оклади дорівнювали якимось міфічним зарплатам топ-менеджерів у комерційній галузі, – зазначає експерт. – І це тоді, коли багато українських міністрів зовсім не затребувані і неконкурентоспроможні в плані працевлаштування в комерційні підприємства. Такі високі зарплати в бідній країні будуть абсолютно незаслуженими".

Підвищення зарплат держслужбовців не вирішить всіх проблем

Лише збільшенням зарплат держслужбовців проблему держслужби не вирішити, переконаний експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко.

"Держслужба в певній своїй частині престижна, тому що на ній можна розбагатіти. Зрозуміло, що йдеться не про соцпрацівників, у яких немає можливості для додаткового незаконного збагачення. А ось на вищих постах чиновники живуть далеко не на рівні своєї зарплати. Так що підняття зарплат може бути лише одним з елементів покращення роботи держслужбовців", — каже експерт.

За словами Костянтина Матвієнка, важлива також освіта, сучасна кваліфікація, навички роботи в цифровому сегменті, комунікативні навички. І, звичайно, структурне реформування багатьох інституцій.

"Ми створили величезну кількість антикорупційних органів, але не покращуємо свої позиції у світових рейтингах боротьби з корупцією і легкості ведення бізнесу, – підкреслює експерт. – Практично кожен чиновник чи правоохоронна організація намагається влізти в бізнес, взяти його під контроль. Сьогоднішні розбирання перевізників зі стріляниною в Броварах – підтвердження цього... В Україні слід перезавантажити всю систему держуправління – суди, правоохоронні та контролюючі органи, органи виконавчої влади. Тоді, можливо, система почне працювати так, як працює в цивілізованих країнах".

Підвищення зарплат держслужбовців: необхідні додаткові реформи

На думку економічного експерта Олександра Вовченко, держслужба в Україні вимагає рішучого і кардинального реформування.

"Одна з головних проблем державної служби – це низький управлінський рівень системи держслужби і тенденції до зниження професійного рівня кадрів, які залучаються, – говорить експерт. – Ми спостерігаємо, як політичний вплив на державну службу на постійній основі руйнує цей інститут, завдаючи непоправної шкоди всьому суспільству. Як це відбувається в Україні? Державні органи очолюють люди не за принципом професіоналізму, а за принципом приналежності або лояльності до правлячої політичної сили. Тобто, є її прямими ставлениками. За таким же принципом "кум-сват-брат" нові керівники заводять свою команду в орган держвлади. Але ні про який досвіді, кваліфікацію в цій сфері мови не йде. Потрібно багато часу, щоб ці люди вникли в суть питання, пройшли "бойову підготовку", не кажучи вже про низку помилок на цьому шляху через брак відповідних знань. Суспільство витрачає ресурси на адаптацію і навчання цих людей, а потім в один момент – влада змінюється – ці люди залишають будівлю, залишаючи за собою "випалене поле". І так – по колу".

У підсумку, підкреслює Олександр Вовченко, зникає важлива цінність – спадкоємність накопиченого досвіду. Кожен керує по-своєму, нерідко ламаючи важливі для суспільства досягнення попередніх команд.

"Тому вкрай важливо відокремити політику від держслужби не на папері, а в реальності, – упевнений експерт. – Суспільство зацікавлено, щоб на нього працювали професіонали, які відстоювали б інтереси громади. Зараз же система побудована так, що державні службовці працюють на своїх керівників, які, в свою чергу, працюють на інтереси тих, хто їх привів".

Щоб все змінилося, конкурси повинні бути реальними, максимально прозорими, а не умовними або фіктивними, вважає Олександр Вовченко. І громадська думка в цьому процесі повинно мати колосальне значення.

"Держслужбовці, – продовжує експерт, – повинні займатися реальними справами, результатом яких є покращення рівня життя українців. А не бюрократією і винаходом нових паперів, у той час, як хтось впроваджує якісь схеми у їх міністерствах. Потрібно прибрати дублюючі функції, які існують в різних органах влади. Прибрати неефективні застарілі функції, які до цих пір існують і на які витрачаються значні ресурси. Потрібно переглянути бюджети органів влади, і оцінити їх ефективність".

До державної служби, на думку Олександра Вовченко, повинні залучатися кращі випускники українських ВНЗ, а також українці, які отримали освіту за кордоном.

"На своїх місцях повинні бути професіонали, і їх потрібно шукати, знаходити і запрошувати на роботу, – підкреслює експерт. – Ці люди є, і в розумній команді вони можуть принести багато користі суспільству. Необхідно зробити детальний кадровий аудит в кожному органі. Держслужбовці повинні постійно проходити переатестацію і підвищувати свою кваліфікацію. Зарплата повинна бути чіткою і конкретною, залежати від ефективності роботи. А захмарні премії і надбавки, безумовно, повинні піти в минуле. Якщо заробітна плата буде гідна, і органами держвлади будуть керувати авторитетні професіонали, і команди будуть складатися з професіоналів (захищених від необґрунтованих звільнень і скорочень) – престиж держслужби повернуться. Тому що за таких умов держслужбовці будуть приносити максимальну користь суспільству, яке буде поважати і цінувати їх працю".

Раніше "Коментарі" писали, що в розпал карантину – за квітень – місячний заробіток штатного працівника підприємств, установ та організацій в Україні зменшився на 1016 грн порівняно з березнем 2020 року і склав 10 430 грн. Втім, якщо порівнювати з зарплатою за квітень 2019-го, поточний заробіток збільшився на 161 грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини