Стало відомо, скільки кожен українець заплатив за держборг в поточному році

Зовнішні запозичення в Рахунковій палаті вважають основною проблемою державного бюджету України

Зовнішні запозичення України, кредити МВФ та інші вливання в економіку нібито не особливо помітні для кишені пересічного українця. Однак, попри гадану незалежність, кожен з громадян віддає свої кровно зароблені на погашення боргів держави. Так, тільки за 2020 рік кожен українець віддав зі своєї кишені близько 3 тисяч гривень. А на погашення боргових зобов'язань України віддала з бюджету 357,4 млрд грн.

Таку інформацію озвучив голова Рахункової палати Валерій Пацкан, який виступив з коментарем щодо виконання державного бюджету.

"Кожна сьома гривня доходів держбюджету йде на обслуговування боргу. Кожен українець з обслуговування держборгу сплатив по 3 тис. грн", - цитує прес-служба Пацкана.

Чиновник уточнив, що ці цифри грунтуються на статистиці за станом на початок грудня, оскільки саме на цей місяць припадає левова частка платежів.

Валерій Пацкан також називає найбільшою проблемою зовнішні запозичення. За його словами, на погашення боргу йде третина бюджету. Втім, є і позитив - за останні місяці план доходів з боку Податкової служби був перевиконаний.

Як повідомляв портал "Коментарі", Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що Україна очікує отримати черговий транш від Міжнародного валютного фонду за програмою Stand-by уже на початку 2021 року. А президент України Володимир Зеленський повідомив, що місія МВФ за першим перегляду програми Stand-by почнеться 21-23 грудня. Чого чекати (і чи чекати) Україна від МВФ в новому році і що МВФ може отримати від України на заміну розповіли українські експерти.