У Сенегалі може з’явитися логістичний хаб для українського зерна

Створення зернового хабу обговорювали під час візиту міністра агрополітики до країн Африки

Під час зустрічі міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського з міністром сільського господарства, сільської інфраструктури та продовольчого суверенітету Республіки Сенегал Алі Нгуйе Ндіайємом було укладено Меморандум про взаєморозуміння між відомствами обох країн. Про це пишуть “Коментарі” з посиланням на пресслужбу міністерства аграрної політики України.

“Документ передбачає розвиток двосторонньої торгівлі сільськогосподарською продукцією, співробітництво у сфері наукових досліджень, інвестування, а також взаємовідносин державних установ та приватних організацій”, - йдеться у пресрелізі.

Також зазначається, що Микола Сольський зауважив колезі: попри війну, українська сторона докладає максимум зусиль, аби й надалі постачати продовольство до країн Африки. Крім того, Україна готова збільшувати обсяги експорту сільськогосподарської продукції та не проти розглянути перспективи реалізації нових логістичних проектів у Сенегалі. Зокрема мова йде про можливість зберігання українського збіжжя у так званих зернових хабах.

“Їх створення сприятиме прогнозованості збуту, стабілізації цін на продовольство для Африканських країн та надасть впевненості в необхідних обсягах і якості зерна”, - зауважили в українському відомстві.

“Коментарі” раніше писали, що Світовий банк у 2023 році виділить 50 мільйонів доларів для забезпечення українських елеваторів генераторами або котлами. Кошти будуть витрачені на програму підтримки енергозбереження елеваторів, в рамках якої аграрії зможуть за суму до п'яти мільйонів гривень купити або нові генератори, або перейти на котли LPG на зрідженому газі. У МінАПК уточнили, що за цією програмою вартість генератора чи котла компенсуватиметься частково.