Головна Новини Бізнес економіка Світовий банк виділить Україні $50 млн на генератори та котли для елеваторів
commentss НОВИНИ Всі новини

Світовий банк виділить Україні $50 млн на генератори та котли для елеваторів

Світовий банк у 2023 році виділить 50 млн. доларів для забезпечення українських елеваторів генераторами або котлами.

4 січня 2023, 17:00
Поділіться публікацією:

Кошти будуть витрачені на програму підтримки енергозбереження елеваторів, в рамках якої аграрії зможуть за суму до п'яти мільйонів гривень купити або нові генератори, або перейти на котли LPG на зрідженому газі. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час пресбрифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Світовий банк виділить Україні $50 млн на генератори та котли для елеваторів

Фото: https://pixabay.com/


Сольський додав, що за цією програмою вартість генератора чи котла компенсуватиметься частково.


Крім того, Світовий банк виділив 100 мільйонів доларів на купівлю пшениці та кукурудзи для країн Азії та Африки цього року, додав міністр. Однак, продовжив він, згадані суми, найімовірніше, будуть перенаправлені на іншу програму, тому що гуманітарне зерно активно закуповується за програмою Grain from Ukraine.


Як відомо, Україна у 2022-2023 році експортувала 21,5 млн. тонн зернових та зернобобових культур. За оперативними даними Міністерства економіки, обсяги українського експорту майже сягнули 100 млн. тонн. Загалом бізнес експортував товарів на 44,1 млрд. доларів, що в умовах війни є подвигом, вважає перший віце-прем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко. За попередніми даними, лідером за отриманими грошима (і за обсягом) є кукурудза. Експорт цієї товарної групи становив 24,99 млн. тонн, вартістю 5,94 млрд. доларів, що на 1% більше, ніж 2021 року. Олія соняшникова посідає друге місце за вартістю експорту — 5,46 млрд. доларів. Скорочення порівняно з 2021 роком у грошах –14,4%, а обсягах –16,3% (4,29 млн тонн). У ТОП-10 також насіння соняшнику. Україна поставила на зовнішні ринки 2,7 млн тонн цієї продукції вартістю 1,255 млрд доларів. Це у 33 рази більше, ніж торік.


Раніше ми писали , що обсяг експорту олійних та зернових з портів Дунайського регіону становив 6,1 млн тонн, що у 42 рази перевищує показник 2021-го.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини