Головна Новини Бізнес економіка Український ринок M&A: відновлення та нові горизонти у 2024 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Український ринок M&A: відновлення та нові горизонти у 2024 році

У 2023 році український ринок злиття і поглинання (M&A) зазнав помітної активізації, демонструючи зростання до $1,4 млрд

11 травня 2024, 06:45
Поділіться публікацією:

Коли мова йде про динаміку сучасного бізнесу, важко переоцінити роль ринку злиттів та поглинань, або M&A (Mergers and Acquisitions). Це унікальний екосистемний процес, який дозволяє компаніям об'єднуватися або поглинати одна одну з метою зростання, збільшення конкурентоспроможності та оптимізації ресурсів. Не є виключенням в Україна, де ринок M&A динамічно розвивається попри повномасштабну війну.

Український ринок M&A: відновлення та нові горизонти у 2024 році

Український ринок M&A продовжує зростати. Фото: з відкритих джерел

Обсяги та динаміка ринку M&A

У 2023 році український ринок злиття і поглинання (M&A) зазнав помітної активізації, демонструючи зростання до $1,4 млрд. Зокрема, ІТ-сектор відчув найбільше пожвавлення, отримавши понад $250 млн з цієї суми. Це відбулося на тлі загальносвітових тенденцій, коли технологічні компанії стали об'єктами інтересу великих корпорацій та інвестиційних фондів. Водночас, кількість угод M&A значно зросла, сягнувши 87 порівняно з 54 у 2022 році.

Позитивна динаміка на ринку M&A спостерігається не лише у кількості угод, але й у їхній вартості. За даними останніх звітів, 2023 рік продемонстрував збільшення обсягів транзакцій до $130 млрд. порівняно з $111,1 млрд. у попередньому році. Такий розвиток свідчить про зростаючу конкуренцію та бажання малих компаній капіталізувати свій бізнес, уступаючи місце на ринку більшим гравцям.

За даними аналізу міжнародної аудит-консалтингової корпорації KPMG, український M&A ринок продемонстрував зростання обсягу активності на майже 70% порівняно з 2022 роком. Середня вартість транзакцій також зросла, зі $26 млн до $44.6 млн, що свідчить про значний прогрес у порівнянні з попередніми роками.

 

"З погляду кількості та якості угод, 2023 рік став рекордним для індустрії," – заявив аналітик компанії KPMG.

 

Згідно аналітичному звіту AIN.Capital, зростання ринку M&A до $1,4 млрд в 2023 році значно перевищило попередні показники.


ІТ-сектор: центр зростання

Україна має понад 350 000 ІТ-спеціалістів, і ця цифра продовжує зростати. Незважаючи на виклики останніх років, ІТ-галузь залишається однією з найбільш динамічних і перспективних сфер економіки країни.

Сектор ІТ став одним з локомотивів економічного зростання України, де не тільки кількість фахівців, а й обсяги угод M&A зазначають позитивну динаміку.

 

Цей прогрес підкреслюється повідомленнями про залучення інвестицій і великих транзакцій, серед яких інвестиційний раунд у $70 млн для edtech-платформи Preply, що стало однією із знакових угод року.

 

Розвиток українського ІТ-сектора підсилюється не лише внутрішніми зусиллями, а й міжнародними інвестиціями, що відкриває нові можливості для українських технологічних компаній у світовому масштабі.

 

На сьогодні, типи угод із фінансування ІТ-компаній в Україні демонструють зміщення у бік грантових коштів та венчурних інвестицій на ранніх стадіях. Це говорить про активізацію пошуку "швидких грошей" та збільшення інтересу до продуктових стартапів. Також, важливо відзначити перевагу "Small ball" угод, що свідчить про націлювання на менші, але стратегічно важливі транзакції.

Міжнародні інвестори, такі як Euvic Group, продемонстрували свою активність на українському ринку, зробивши ставку на потенціал місцевих ІТ-компаній. Ці дії підтверджують інтерес іноземних партнерів до українського сегмента, незважаючи на складні умови.

Однак, не можна ігнорувати динаміку міграції фахівців з приватних ІТ-компаній до оборонної промисловості, що може вплинути на розвиток галузі у короткостроковій перспективі.

Оборонна промисловість: новий вектор розвитку

У 2023 році значний інтерес було приділено оборонним технологіям, зокрема розвитку програмного забезпечення для управління дронами. Вплив війни сприяв переорієнтації технологічних компаній на виробництво оборонного спрямування, відкриваючи нові можливості для розвитку сектору.

Оборонна промисловість України в 2023 році стала однією з ключових точок зростання економіки, зокрема у секторі високих технологій. За даними Wilson Center, українська оборонна галузь виготовила озброєння та обладнання на суму $3 мільярди, що додало 1.5% до зростання ВВП країни. Ця інформація підкреслює значущість сектору не лише у контексті безпеки та оборони, а й у внеску в економічне зростання.

 

"Інвестиції у технології оборонного сектору в Україні є привабливими, але потребують більшої страховки ризиків," – зазначається у доповіді Wilson Center.

 

Окрім цього, Європейський Союз визнав стратегічну важливість інтеграції України у західну оборонну промисловість. У червні 2023 року було зроблено важливий крок: державне підприємство "Укроборонпром" було трансформовано у акціонерну компанію "Українська оборонна промисловість" (UDI). Це рішення сприяє більш ефективній інтеграції з міжнародними партнерами та залученню інвестицій.

 

"Трансформація 'Укроборонпрому' у UDI є ключовим кроком на шляху інтеграції України до західної оборонної промислової бази," – коментує Carnegie Endowment.

 

Згідно зі звітом The New York Times, міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин у березні 2023 року зазначив, що сектор потребує оновлення та модернізації. Незважаючи на певні складнощі, кількість оборонних компаній в Україні зросла вчетверо, що свідчить про активний ріст та розвиток індустрії.

 

"У 2023 році українська держава придбала озброєння вітчизняного виробництва приблизно на $1 мільярд, і число компаній у секторі оборони зросло вчетверо," – пише Le Monde.

 

Позитивні зміни у оборонній промисловості стимулюють не тільки внутрішню, а й зовнішню економічну активність. Стратегічні кроки уряду та активна інтеграція з міжнародними партнерами відкривають нові перспективи для розвитку цього сектору, який набуває все більшого значення у сучасному світі.

Висновки та прогнози

За результатами аналізу та досліджень значних ринкових гравців та аналітичних платформ, український ринок M&A, особливо у сфері ІТ, продемонстрував помітне зростання у 2023 році. Прогнози на 2024 рік також виглядають оптимістично, незважаючи на деякі виклики, перед якими стоїть країна.

"Українські угоди M&A подвоїли загальну вартість між 2022 і 2023 роками, перевищивши рівні, які востаннє спостерігалися у 2020 році," – зазначає дослідження від KPMG Global.

Також, за даними Mergewave Capital, у 2024 році передбачається збільшення кількості угод M&A через труднощі, які зазнали багато ІТ-компаній у 2023 році.

Згідно з Міжнародним юридичним рейтингом IFLR, найактивнішими секторами з точки зору M&A транзакцій залишаються аграрний сектор, ІТ і зв'язок, енергетика та інфраструктура.

На думку експертів із Chambers Global Practice Guides, у 2024 році український ринок M&A навряд чи досягне показників вартості та обсягу угод 2021 року. Водночас, можна припустити, що зосередження на стратегічних інвестиціях в сферах з високим потенціалом, таких як технології та відновлювальна енергетика, може суттєво підсилити позиції України на ринку M&A.

За словами аналітиків з SK.ua, з огляду на 2024 рік, Україна зіткнеться з величезними викликами, але сектор M&A готовий підтримати траєкторію зростання і потенційного розширення.

Наразі, український ринок злиття та поглинання залишається важливим інструментом стратегічного розвитку для багатьох компаній. Очікується, що у 2024 році буде укладено ще більше M&A-угод, оскільки компанії, які зазнали труднощів у 2023 році, шукатимуть можливості для капіталізації та розвитку. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини