В НБУ анонсували масштабну перевірку банків

Нацбанк пояснює необхідність перевірки банків після подолання кризи для визначення реального дефіциту бюджету

Нацбанк України має намір провести перевірку якості активів банків після подолання кризи, яка надасть повну інформацію про розмір дефіциту капіталу. Про це передає агентство "Інтерфакс-Україна", посилаючись на меморандум уряду Міжнародному валютному фонду (МВФ).

Згідно йому, також будуть вжиті заходи нагляду щодо банків з недостатньою капіталізацією, які не виконають вже розроблені ними плани відновлення коефіцієнтів достатності капіталу.

Крім того, після подолання кризи і повернення економіки на шлях сталого зростання планується відновлення зусиль щодо приведення норм капіталу банків у відповідність з міжнародними стандартами.

У документі також наголошується, що Україна має намір до кінця жовтня 2020 року затвердити поправки до закону про банківську діяльність, розроблені спільно з представниками МВФ і Світового банку (СБ), з метою усунення прогалин у корпоративному управлінні банків з Базельською конвенцією 2015 року.

Поправками також планується впровадити буфер збереження капіталу і доопрацювати положення про нову структуру капіталу відповідно до Базельських стандартів.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв про обліковою ставкою від Нацбанку в 6%.Доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач підкреслює, що подібне рішення регулятора перевищило очікування.

"Аналітичні групи думали, що знизить до 7%. Але НБУ, очевидно, виходить з стратегії таргетування інфляції, – зазначає експерт. – З розпочав рік ми маємо інфляцію всього в 1,7%. Враховуючи це НБУ міг би знижувати облікову ставки і до 5%. Але не пішов на це... Нагадаю, що Україна ось-ось отримає перший транш у рамках нової програми з МВФ (2,1 млрд доларів), а також ще 500 млн дол від Світового банку. Навіть цих сум вистачає, щоб закрити потребу в ресурсах для підтримки макрофінансової стабільності до кінця року. І НБУ очевидно спрогнозував, що ні інфляції, ні девальвації, ні проблем з ліквідністю в країні не очікується. Тому і пішов на зниження облікової ставки".