В Україні може подорожчати цукор: скільки будуть платити українці

Його собівартість вже сягає 30-32 грн за кілограм

В нашій країні вже швидко може суттєво подорожчати цукор. Зараз його собівартість вже сягає 30-32 грн за кілограм, відпускна ціна на солодких підприємствах від 35 до 40 грн за кілограм. Економісти вже говорять про те, що цінники в магазинах на солодкий продукт лише зростатимуть з тієї причини, що бурякопереробні підприємства зупиняються. Через збитковість виробництва в зв’язку зі злетом ціни на голубе паливо. Про це інформує "Час".

Ріст цін на цей важливий енергоносій з 8 до 28 грн за кубометр став вироком для багатьох промислових галузей. В нашій країні з 34 цукрових підприємств, на голубому паливі працює 19. Чотири з них вже не працюють, бо не вигідно в теперішніх реаліях.

Цього року вже викопано солодкий корінь на 67 % солодких гектарів і його урожай кращий як був минулого року. Щоб задовольнити внутрішній ринок країни, потрібно переробити цукровий буряк і виготовити з нього цукор. Висока врожайність забезпечила передумови, щоб жителі могли придбати солодкий продукт за зниженими цінами.

Проте рекордне подорожчання голубого палива дає зовсім інші цифри. Виробничі витрати цукроварів стали більшими за існуючу зараз собівартість -25-26 грн за один кілограм.

За словами фахівця Юрія Ільченка, при теперішній ціні на голубе паливо, собівартість солодкого продукту буде 25-26 грн за кг. Заводський прейскурант його -23-24 грн. Коли до собівартості додати 10% рентабельності і ПДВ, то в роздріб солодкий продукт коштуватиме 30-32 грн за кг. В супермаркетах він матиме цінник ще вищий – від 40 грн за кг.

Економіст додав, що до наявної відпускної ціни, яку виставляє виробник в межах 35-40 грн ще додасться торгова надбавка. Тому нова ціна на цей продукт буде дуже кусючою.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформують про те, що в Україні подорожчало молоко, але це не межа.