В Україні подорожчає один із базових продуктів харчування

Експерт зробив прогноз

Цього року хліб в Україні значно подорожчає. Ціна продукту може підвищитися на 15-17%. Такий прогноз озвучив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин "Громадському радіо".

Повідомляється, що останнім часом в Україні ціна на хліб підвищується на 1,5-2% щомісяця. Тоді як за рік, за прогнозом експерта, хліб стане коштувати на 15-17% дорожче.

Як пояснює Пендзин, причинами такого подорожчання є підвищення цін на продукти, з яких готують хліб. Зокрема на світовому ринку помітно зросла вартість олії та яєць. Справа в тому, що 60% вартості яйця складає комбікорм. Тоді як кукурудза значно подорожчала на світовому ринку. Так, в грудні собівартість яйця сягала 1,7 грн, тоді як зараз – близько 2,6 грн.

За словами експерта, приблизно вдвічі зросла ціна рослинної олії, в тому числі соняшникової. Китай виявляє достатній попит на світовому ринку, тож Україна – виробник олій – також орієнтується на нові ціни. Адже, пояснює Пендзин, ніхто не буде продавати на внутрішньому ринку дешевше, ніж на зовнішньому.

"Є надія, що ажіотаж на світовому ринку вже вщухає. Незабаром ми побачимо стабілізацію", - додав експерт.

Крім того, очікується традиційне, але не значне, за прогнозом, зростання цін на продукти із Великоднього кошика - яйця, молочні продукти та м’ясо.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України продовжує вести діалог з ритейлерами і представниками торговельних мереж щодо регулювання цін на різні групи товарів, перш за все на продукти харчування. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, що відбувається з цінами і яких змін варто очікувати найближчим часом.

Як повідомлялося раніше, бензин і дизпаливо дорожчають в Україні. Експерт спрогнозував, на скільки зростуть ціни на українських АЗС.