Головна Новини Бізнес економіка Ціни на продукти в Україні: чи зможе Кабмін зупинити подорожчання
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на продукти в Україні: чи зможе Кабмін зупинити подорожчання

Експерти розповіли, чи варто українцям розраховувати на зниження цін на продукти

18 березня 2021, 21:08
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України продовжує вести діалог з ритейлерами і представниками торговельних мереж щодо регулювання цін на різні групи товарів, перш за все на продукти харчування. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За словами глави уряду, подорожчання деяких товарів обгрунтовано сезонним фактором і зниженням пропозиції на ринку.

Ціни на продукти в Україні: чи зможе Кабмін зупинити подорожчання

Ціни на продукти. Фото: shutterstock.com

"Коментарі" розбиралися разом з експертами, що відбувається з цінами і яких змін варто очікувати найближчим часом.

Державний моніторинг цін

Голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook недавно розповів, що Міністерство економічного розвитку планує переглянути перелік продукції по якій з 22 квітня 2020 року проводиться державний моніторинг цін.

Він нагадав, що до продуктової групи майже рік тому віднесли дев'ять продуктів і негазовану мінеральну воду. Зараз планується виключити моніторинг цін на воду, оскільки середню вартість на неї важко встановити через те, що мінеральна вода істотно відрізняється між собою за вартістю від виробника до виробника, а крім того через тари: пластик або скло.

Олексій Дорошенко також нагадав, що до Постанови Уряду №341 вносяться уточнення щодо того, що моніторингу не підлягають органічні продукти, які не несуть соціального навантаження. З переліку медичних засобів уряд пропонує виключити йод, дезинфікуючи засоби для обробки поверхонь і для прання, для рук і для інструментів, а також медичну марлю.

Експерт також уточнив, що раніше торговець повинен був повідомити про зміну роздрібної ціни, тобто про підвищення на 5% за три дні, а про 15% зростання — за 30 днів. Зараз пропонується в разі будь-якого підвищення ціни попереджати держава про це за 5 днів.

Ціни на сезонні овочі

Старший науковий співробітник Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ігор Сабій зазначає, що зростання цін на продукти харчування обумовлений декількома факторами:

— торішнім неврожаєм, викликані не сприятливими погодними умовами;
- зростанням цін на паливно-мастильні матеріали, електроенергію, водовідведення, водопостачання, збільшенням мінімальної заробітної плати і, відповідно, нарахувань на неї;
- збитками, яких зазнали аграрії, особливо овочівники, внаслідок введення протягом року необдуманих карантинних заходів.

"Ознаки корпоративного змови є якраз не у аграріїв, а в операторів ринку нафтопродуктів. Різке зростання цін на паливно-мастильні матеріали, особливо в період посівної кампанії, чи не найбільше зумовлює зростання цін на продукти харчування. І така тенденція в Україні простежується з року в рік ", — підкреслює експерт.

За словами Сабія, навесні можливе зниження цін, перш за все на ранні овочі, за умови, що Уряд знову не введе обмежувальні заходи на їх продаж безпосередньо виробниками, як це було в минулому році. Також експерт прогнозує можливе зниження цін на яйця курячі, з огляду на сезонність. Правда, це стане можливим за умови недопущення традиційного передвеликоднього корпоративного змови.

При відсутності запасів цукру в Держрезерві, він може подешевшати лише за умови завезення в Україну тростинного цукру, про що вже заявило Уряд.

Варто готуватися до зростання цін на всі продукти

Виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов вважає, що коли чиновники говорять про якомусь діалозі за цінами з ритейлерами і представниками тих же торгових мереж, вони, схоже, не розуміють (або роблять вигляд, що не розуміють), що відбуваються. Експерт зазначає, що у нас є і буде в цьому році величезна інфляція. Очікується зростання на всі позиції, на всі продукти харчування. До кінця року в середньому ціни можуть підскочити на 20%.

"Навіть добриво вже подорожчало через подорожчання газу. Тобто, новий урожай буде однозначно дорожче. А чиновники просто хочуть заспокоїти народ ", — зазначає Несміянов.

Експерт звертає увагу на те, що важливо розуміти, що є таке поняття як комерційний курс цін. Коли ціна повинна піднятися, наприклад, на 5 грн, а постачальники ставлять 7 грн. Бізнес перестраховується, адже після того, як товар поставили в супермаркет, гроші повернуть далеко не відразу, тому і ставлять ціну з певними ризиками.

"Якщо Шмигаль цього не знає, нехай спитає тих, хто в темі. І нехай згадати, що суди, які заводив АМКУ, намагаючись контролювати ціни і підозрюючи якась змова, практично всі були програні ", — підсумував експерт.

Нагадаємо, одна з найбільших в Україні мереж супермаркетів заявила про підвищення цін до 25% .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини